Un studiu publicat marți, 17 octombrie 2023, în Journal of Epidemiology and Community Health arată că traiul în chirie îţi „fură” mai mulți ani din viață decât fumatul sau grija că ai rămas fără loc de muncă. Persoanele care nu dețin propria lor locuință îmbătrânesc mai repede, de fapt.
S-ar putea să te ia prin surprindere, însă cercetătorii au ajuns la concluzia că traiul în chirie îți „fură” mai mulți ani din viață decât alte activități ce ar putea să genereze stres, cum ar fi fumatul sau faptul că ai rămas șomer. Mai exact, la fiecare 7 ani, pierzi câte 1.
Teoria este demonstrată în cadrul unui studiu publicat marți, 17 octombrie 2023, în jurnalul Epidemiology and Community Health și preluat de către revista Science. Practic, specialiștii arată că, dacă trăiești în chirie, riști să îmbătrânești cu 1 an la fiecare 7 ani mai repede decât proprietarii.
Te-ar putea interesa și: De ce 1 din 7 români sunt dependenți de fast food. „E ca și cum vrei să te lași de fumat”
Studiul a fost realizat sub coordonarea dr. Amy Clair, de la Australian Housing Research Centre. Specialista și membrii echipei sale au analizat date informaționale de la nivelul ADN-ului, cu ajutorul cărora se poate estima și vârsta biologică a omului. 1.420 persoane au luat parte la cercetarea în cauză.
Cercetătorii au analizat și condițiile de trai ale indivizilor care au participat la studiu (zgomot, frig, mucegai, poluare). În cazul persoanelor care sunt expuse la niveluri mari de poluare, dar și în cazul celor care locuiesc în chirie, vârsta biologică a fost mult mai mare decât în cazul celorlalți indivizi.
„Știm deja că stresul financiar, lipsa de siguranță rezidențială și expunerea la poluanți pot să conducă la o stare de sănătate proastă”, a spus epidemiologul social și specialistul în medicină preventivă Pedro Gullón, în declarații pentru Science.
Te-ar putea interesa și: Chirie sau proprietar de apartament? Viața românilor fără case pe numele lor se complică
Cercetătorii au arătat că există o asociere directă între traiul în chirie și îmbătrânirea biologică rapidă. Impactul negativ al traiului în chirie asupra vârstei biologice a fost dublu față de impactul măsurat în cazul stresului suferit de o persoană care rămâne șomeră.
Consecințele negative ale stresului trăit de o persoană care locuiește în chirie este cu 50% mai mare decât consecințele negative medicale cu care se confruntă un fumător, au arătat specialiștii.
„Descoperirile noastre demonstrează impactul epigenetic al locuințelor. Îmbunătățirea lor ar trebui să fie un obiectiv important, cu efect asupra sănătății”, au arătat specialiștii.