Mai este aproape o lună până la începerea sezonului Sărbătorilor de iarnă, iar în acest sens surse din guvern vorbesc de eventualitatea ca preţurile alimentelor să fie plafonate înainte de Sărbători. Citește mai departe și află pe ce vor plăti românii mai puţini bani de Crăciun şi Revelion.
Trecând peste perioada de pandemie și criza economică din 202 și 2021, următorul an, așa cum spuneau și analiștii, a adus o explozie a prețurilor de consum. Majoritatea alimentelor aveau să se scumpească, iar trendul, din păcate, a continuat și în acest an.
Deși se decidea plafonarea pentru o perioadă scurtă a prețurilor, vorind de anii trecuți, puterea de cumpărare a românilor a scăzut exponențial cu creșterea prețurilor.
Citește despre: Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români. Ce se întâmplă cu prețul alimentelor, începând cu 1 noiembrie
Odată cu venirea la guvernare a PSD, printre primele măsuri au fost noile plafonări aprobate pentr-o OUG în 30 iunie a.c. Atunci, premierul Marcel Ciolacu anunța care este lista de alimente la care se face plafonarea, declarând atunci că:
”Astăzi aprobăm OUG prin care stopăm creșterea prețului pentru alimentele de bază. Sunt cele 14 alimente de bază. Astfel, ajutăm creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii.
Le mulțumesc colegilor mei, domnului ministru, dar și marilor retaileri. Au fost un partener onest și corect și am avut de la început că sentimentul că această luptă împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun. Acesta este doar un prim pas.
Nu putem spera să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susținem creșterea producției și a procesării.”, declara Marcel Ciolacu după adoptarea OUG de plafonare.
Măsurile aveau să intre în vigoare de la 1 august a.c, iar în pachetul de măsuri, Marcel Ciolacu dădea asigurări că firmele românești vor primi cel puțin 600 de milioane de euro, ”care fac investiții în unitățile de procesare.”, conform premierului.
Vezi și: Alimentele care s-au ieftinit de pe 1 august în Lidl, Kaufland și alte magazine
Surse din cadrul guvernului spun că există toate șansele ca înainte de startul Sărăbătorilor de iarnă, actuala guvernare să adopte noi măsuri de plafonare a prețurilor de consum, acestea fiind pentru o altă categorie de alimente, sau chiar lista anunțată de Ciolacu în iulie.
Se pare că deja s-a trecut la negocieri cu producătorii, având în vedere recentele întâlniri avute de ministrul Agriculturii și procesatorii din piață.
În baza acestor negocieri, mai spun sursele guvernamentale, se vor decide care vor fi procentele de plafonare la adaosul comercial și, ulterior, e vor anunța și listele cu preţurile alimentelor plafonate înainte de Sărbători.
Data vehiculată pentru aceste noi măsuri ar fi 1 noimebrie, adică peste două săptămâni, iar alimentele la care s-ar putea implementa măsura ar fi laptele cu 3,5% grăsime, smântâna, pișcoturile și posibil cozonacul. Dacă luăm în considerare că la acest moment un cozonac costă 40 de lei, în urma plafonării adaosului comercial, prețul la acest aliment ar scade cu doar 5 lei, având în vedere că plafonarea af fi de 20%:
”Vom analiza toate produsele care sunt folosite de către români în perioada sărbătorilor de iarnă.
În perioada sărbătorilor de iarnă se consumă între 8 și 9 milioane de cozonaci. Vă spun 100% că nu o să fie penurie de cozonaci în România.”, declară Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Află și: Cât costă o sticlă de ulei la Carrefour, după plafonarea prețurilor. Nu e eroare
Deși cifrele anunate de guvern, după adoptarea OUG din iulie spun că unele produse s-ar fi ieftinit cu până la 50%, realitatea din rafturi este cu totul alta.
În acest context, noua măsură nu ar avea efectele dorite, la fel ca și în cazul primei plafonări, iar puterea de cumpărare a românilor fie ar rămâne la ceea ce este acum fie ar putea săcdea și mai mult, conform analiștilor din piață.