Toamna, gospodinele trudesc din greu pentru a umple cămara cu fel și fel de bunătăți bune pentru anotimpul rece. Și cum castraveții murați nu lipsesc niciodată din gospodărie, în acest articol îți explicăm ce greșeală ce ar trebui să adaugi pentru a îi păstra tari și gustoși. Uită de zahăr!
Cu siguranță, bunicii și străbunicii noștri știau mai multe despre murături decât știm cei mai mulți dintre noi, în prezent. Asta pentru că acest proces de murare a legumelor este un procedeu foarte vechi, dar care a rămas aproape neschimbat.
Cum în trecut oamenii nu aveau frigidere sau congelatoare și nici de unde cumpăra, în mijlocul iernii, legume proaspete, murarea acestora rămânea una dintre puținele posibilități de conservare a legumelor, în anotimpul rece.
Castraveții sunt unele dintre murăturile preferate de mulți români. Rețeta este una simplă, dar este bine să cunoști câteva trucuri esențiale atunci când pui aceste legume la murat pentru iarnă.
Ei pot rezista cât mai mult timp și pot rămâne crocanți până la primăvară dacă ții cont de aceste trucuri. Iar unul dintre acestea presupune să renunți la a mai pune zahăr, deoarece acesta afectează gustul delicios al murăturilor.
Pe lângă alegerea legumelor proaspete și sănătoase, un alt factor important pe care trebuie să îl ai în vedere îl reprezintă condimentele. Pe lângă plusul de savoare, condimentele ajută murăturile să se păstreze mai bine și împiedică bacteriile să se înmulțească.
Așadar, multe dintre gospodinele din România adaugă în borcanele cu murături, printre altele, hrean, căței de usturoi, tulpini de mărar uscat, crenguțe de vișin și boabe de muștar.
De asemenea, este important să te asiguri că borcanele în care vei pune murăturile sunt spălate bine și sterilizate, iar capacul acestora trebuie să se închidă etanș. În caz contrar, te poți alege cu murături moi, ba chiar stricate.
Citește și: Când și cum se consumă castraveții murați, de fapt. Ce trebuie să faci cu ei înainte să îi mănânci