Plăcinta este un desert preferat de mulți români, indiferent dacă este de mere, caise sau orice alt fruct. Atunci când prepari o plăcintă trebuie să ai mare grijă cum faci foile, deoarece acestea vor da un gust mult mai bun preparatului. Află în rândurile următoare cum faci foi de plăcintă exact ca la patiserie și o rețetă pe care trebuie să o încerci.
Dacă nu dorești să prepari tu foile de plăcinte, ai opțiunea de le cumpăra, se găsesc ușor în comerț. Cu toate acestea, le poți face acasă mult mai repede și cu siguranță vor ieși mult mai gustoase. Rețeta este una foarte simplă și știi sigur că nu conțin conservanți. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Începem prin a cerne făina într-un vas încăpător și faceți o mică groapă în mijlocul ei, acolo unde punem oul, uleiul, oțetul și sarea. Amestecăm cu o furculiță, după care adăugăm apă călduță până în momentul în care aluatul începe să se lege.
Frământăm încontinuu până ce aluatul devine neted și elastic, apoi acoperim aluatul cu o folie alimentară și se lasă la odihnit timp de circa 30 de minute.
Citește și: Cu ce se ung foile de plăcintă cumpărate. Secretul ca să iasă crocante deasupra și moi în interior
Pentru această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru început, vom avea nevoie de un castron mai mare în care vom pune untul și zahărul, amestecăm, apoi punem esența de vanilie și oul și batem până obținem un rezultat cremos. După, adăugăm smântâna până la omogenizare.
Într-un bol separat, combinăm făina cu sarea și praful de copt, după care adăugăm peste amestecul cremos pe care tocmai l-am preparat și amestecăm cu o lingură de lemn. La un moment dat va trebui să frământăm cu mâna, deoarece aluatul care se formează se va întări tare, iar lingura nu o vom mai putea folosi.
În momentul în care aluatul nu mai este lipicios, îl împărțim în două bile egale. Presărăm făină pe masă și întindem cu un făcăleț una dintre cele două bile, atât cât să acopere tava în care vom face plăcinta.
Citește și: Plăcintă cu varză murată ca la bunica acasă. Ingredientele secrete pentru un gust ca în copilărie
Continuăm prin a pune prima foaie în tavă și așezăm umplutura deasupra acesteia. Pentru a face a doua bilă procedăm la fel: presărăm făină pe masă și o întindem cu un făcăleț și acoperim cu ea umplutura din tavă.
Întreaga tavă o vom da la cuptorul preîncălzit timp de circa 30-35 de minute sau până în momentul în care observăm că aluatul s-a copt așa cum ne-am dorit noi. Poftă bună!