Cu siguranță ai cumpărat foi de plăcinte din comerț. Sunt delicioase și ușor de asamblat într-un desert uimitor. Dar cu ce se ung foile de plăcintă cumpărate? Există multe rețete care te învață cum să le faci să se înmoaie și să creeze straturi delicioase, iar la exterior să rămână crocante.
Aluatul filo este un aluat subțire și fraged folosit în plăcinte și prăjituri dulci și sărate. Acesta și-a avut originea în Turcia, dar adesea este utilizat în bucătăria grecească, orientală și balcanică în preparate clasice precum spanacopita, baklava și börek.
Pe scurt, aceste foi de plăcintă gătite împreună cu diverse umpluturi fac straturi delicioase de aluat subțire și devin crocante la suprafață.
Numele „filo” provine din cuvântul grecesc pentru frunză. Acesta este făcut dintr-un amestec de făină, sare, apă, oțet și ulei, care este rulat într-un aluat, apoi frământat și întins (tradițional manual) până devine aproape transparent. Acesta este un proces care necesită timp, dar, din fericire, astăzi aluatul filo este ușor de găsit în supermarket.
Aluatul filo este foarte delicat și trebuie manipulat cu grijă pentru cele mai bune rezultate.
untul este folosit tradițional și creează straturi frumoase, aurii și crocante. Dacă nu vrei să folosești unt, totuși, trebuie să ungi aluatul cu o altă formă de grăsime pentru a ajuta aluatul să se coacă corespunzător. Iată câteva alternative:
Citește și: Secretul celui mai bun blat pentru plăcintă. Poate fi folosit și la gogoși
Untul este cel mai bun pentru prăjituri, iar uleiul de măsline va da un gust aparte preparatelor sărate precum plăcinta cu brânză și spanac sau cea cu carne. Dacă nu vrei să folosești grăsime, alege o umplutură lichidă, astfel încât foile să absoarbă tot lichidul și să se înmoaie.
Nu manipula aluatul filo cu mâinile umede și păstrează suprafața de lucru uscată. Aceasta va preveni ruperea aluatului.
Coace într-un cuptor la foc moderat, la aproximativ 180°C. Pune plăcinta sau preparatul pe rafturile inferioare ale cuptorului.
Lasă întotdeauna aluatul să ajungă la temperatura camerei (urmează instrucțiunile de pe ambalaj).
Nu lăsa aluatul filo să se usuce.
Păstrează aluatul nefolosit imediat înapoi în ambalaj. Sigilează-l ferm pentru a preveni expunerea la aer și bagă-l înapoi la frigider.
Poți găsi atât aluat filo proaspăt, cât și congelat, iar majoritatea supermarketurilor le au în stoc. Aluatul filo proaspăt trebuie utilizat în decurs de 2-3 săptămâni, în timp ce aluatul filo congelat se păstrează bine timp de până la 3 luni.
Citește și: Rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană. Ingredientul care nu are voie să lipsească
Indiferent dacă aluatul filo este proaspăt sau congelat, trebuie adus la temperatura camerei. Dacă este încă rece, vei avea dificultăți în rularea și separarea straturilor fără a le rupe.
Urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru cele mai bune rezultate. Pentru aluatul filo congelat, lasă-l la temperatura camerei timp de aproximativ patru ore. Aluatul filo proaspăt trebuie scos din frigider cu cel puțin două ore înainte de utilizare.
Este important să nu laș aluatul filo să se usuce! Acest lucru poate interveni în doar câteva minute, iar aluatul se va crăpa și deveni inutil. Pentru a opri uscarea, păstrează-l în ambalajul său până când ești gata să-l folosești. De asemenea, ar trebui să pregătești toate celelalte ingrediente din timp.
Citește și: Cea mai gustoasă plăcintă cu iaurt. Rețeta este ușor de făcut, în cel mai scurt timp
În timp ce folosești aluatul filo, acoperă-l cu o foaie de hârtie de copt sau un prosop curat și uscat, urmat de un prosop rece umezit. Asigură-te că aluatul este complet acoperit.