În umră cu 170 de ani, în orașul Iași se puneau bazele Bisericii Sfânta Parascheva, o adevărată capodoperă arhitectonică, dar și cu o mare însemnătate pentru enoriașii de aici. Din nefericire, după cutremurul din 1898, Biserica Sfânta Parascheva de la Iași avea să fie dărâmată din temelii și reconsutrită. Citește mai departe și află ce s-a întâmplat cu monumentul și cine a refăcut construcția.
Conform izvoarelor istorice, și așa cum se prezintă și în descrierea edificiului pe Dexologia, Biserica Sfânta Parascheva de la Iași avea prima piatră de temelie în 1833, iar cei care aveau să se ocupe de construcția edificiului de cult erau arhitecții Johan și Gustav Freiwald, din Viena, aceștia fiind tată și fiu.
Construită inițial într-un stil neoclasic, de altfel stilul fiind regăsit și în cazul altor edificii de cult din Europa acelor vremuri, Biserica Sfânta Parascheva avea să fie terminată deabia în 1880, la aproape 47 de ani de la începera lucrărilor, iar motivele pentru această întârziere au fost de la retragerea celui care comandase construcția, Mitropolitul Veniamin, și până la problemele de rezistență ale turlei bisericii.
Vezi și: Ce reguli au impus autoritățile la pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași
De altlfe avea să aibă loc și un incident, în 1857, când întreaga boltă a construcției avea să se prăbușească, rămânând așa până la venirea Mitropolitului Iosif Naniescu care cerea reluarea lucrărilor.
Așa se face că pe data de 15 aprilie 1880, la stăruințele Mitropolitului Iosif Naniescu, se punea cea de a doua piatră fundamentală, reluându-se astfel lucrările la Biserica Sfânta Parascheva.
De data aceasta planurile vor fi refăcute integral de cptre arhitectul român Alexandru Orăscu, pe atunci rector al Universității de Ahritectură din București, și picturile din interior făcute de către marele pictor român Gheorghe Tătărăscu.
La 7 ani de la reluarea lucrărilor, pe 23 aprilie a aceluiași an, Regele Carol I, primul rege recunoscut al României, alături de Mitropolitul Iosif și celelalte fețe bisericești, se trecea la sfințirea Bisericii Sfânta Parascheva, dar minunile nu aveau să se oprească aici.
Racla cu Moaștele Sfintei Parascheva se aflau în acastă perioadă, 1888, la Mânăstirea ”Sfinții Trei Ierarhi”, iar în ajunul Crăciunului din acel an mânăstirea lua foc, singurele care nu fuseseră cuprinse de flăcări fiind Moaștele Sfintei Parascheva care aveau să fie mutate ulteror la Catedrala Mitropolitană, în ianuarie 1889.
Vezi și: Imagini inedite cu pelerinajul Sfintei Parascheva din Iaşi, din 1944
Dar, vine 1898, când un cutremur extrem de puternic avea să avarieze Biserica Sfânta Parascheva de la Iași, iar mai-marii Bisericii luau decizia de a o dărâma din temelii, dar fără să se știe până în ziua de azi care a fost motivul din spatele acestei decizii a reprezentanților Parohiei ”Sf. Neculai cel Sărac”.
La 34 de ani de la reconstrucție, Biserica Sfânta Parascheva de la Iași intra într-un nou proces de restaurare, în 1932, atunci mărindu-se altarul bisericii, dar situațiile de criză aveau să apară din nou, în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial, când, în iunie 1944 Biserica Sfânta Parascheva avea să fie avariată de bombardamente. Anul următor se efectuează alte lucrări ample de restaurare, reparații, ce aveau să dureze pnă în 1955.
După terminarea războiului, între anii 1957-1962, la stăruința parohului din acele vremuri, parohul Vespasian Vasiliu, autoritățile comuniste cad de acord pentru a începe un nou proces de restaurare, completare a picturilor din interior, și reparații.
Astfel că, pictorii Nicolae Stoica și Vasile Robea în această perioadă aveau să refacă parte din picturi și să adauge altele.
După cum bine ne aducem aminte, pe 4 martie 1977 avea loc unul din cele mai puternice cutremure din România, iar Biserica Sfânta Parascheva de la Iași, din păcate, nu a fos ferită de probleme. Imediat după această dată, constatându-se probleme la cupola bisericii, se trece la consolidarea acesteia.
Descoperă și: A fost anunțat oficial când începe pelerinajul Sfintei Parascheva 2023. Cum au fost descoperite moaștele Sfintei Parascheva
După Revoluția din 1989, cu probleme considerabile de rezistență a structurii, între 1993 și 2000, se efectuează noi lucrări de consolidare la Biserica Sfânta Parascheva, iar astăzi, în 2023, enoriașii merg în număr mare, mai ales în zilele premergătoare datei de 14 octombrie, când se prăznuiește Sfânta Parascheva, care-și are racla în interiorul Bisericii.