Sarea este ingredientul care nu lipsește niciodată din preparatele noastre, deoarece dă un gust mult mai plăcut mâncării, însă v-ați întrebat care este diferența dintre sarea iodată și neiodată?
Sarea este necesară organismului nostru pentru menținerea volumului adecvat de lichide în sânge și în țesuturi. Este condimentul cel mai ușor de găsit, iar sarea din magazine conține 99,5% clorură din sodiu în majoritatea cazurilor.
Sarea mai este cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu, substanță care se regăsește în mod natural și este utilizată pe scară largă în alimentație și alte domenii. Este indispensabilă pentru viață și unul dintre cele mai vechi condimente folosite de oameni. Câteva dintre beneficiile consumului de sare sunt:
Sodiul este principalul mineral din sare și ajută la reținerea apei în celule și în spațiile dintre ele, astfel ajutând la menținerea hidratării corespunzătoare.
Sodiul și potasiul joacă un rol esențial în contractarea și relaxarea mușchilor. De asemenea, permite mișcarea corpului și controlul funcțiilor musculare esențiale, inclusiv a inimii.
Sodiul ajută la absorbția nutrienților esențiali, precum glucoza și aminoacizii.
Citește și: Câtă sare se pune la pâine. Cum faci cea mai bună pâine de casă
Sarea conține un amestec de clor și sodiu, două minerale al căror aport este esențial pentru organism. Clorul se găsește în proporție de circa 60% în sare.
Singura diferență dintre sarea iodată și neiodată este dată de structura lor chimică. Sarea neiodată este cea naturală, pe când sarea iodată conține iod, adăugat prin procese industriale. De asemenea, este bine de știut că iodul este un mineral care nu poate fi produs de organism.
Aportul de iod în alimentație în cantități optime este necesar pentru a menține o stare bună de sănătate. Acesta se regăsește în organismul uman la nivelul glandei tiroide în proporție de circa 80%.
Deficitul de iod poate fi periculos pentru orice persoană. Poate provoca chiar și avort spontan sau decesul intrauterin în cazul femeilor însărcinate. Carența de iod poate duce și la gușa endemică, o afecțiune provocată de umflarea glandei tiroide. În unele cazuri, poate duce la complicații.
În mod natural, iodul se regăsește în alimente marine, precum pește marin sau fructe de mare, dar și în alimente de origine animală, precum carne, ouă, lapte.
Decizia de a consuma sare iodată în locul celei neiodate ar trebui să vină doar la recomandarea medicului, doar în cazul în care vă confruntați cu o astfel de carență. În același timp, specialiștii în domeniu sunt de părere că sarea iodată este indicată doar celor care au o alimentație săracă în iod.
Însă, trebuie specificat faptul că aportul excesiv de iod este mai bine tolerat de organism decât deficitul acestuia. Excesul de iod nu constituie o problemă, dar poate duce în unele cazuri la hipotirodism.
Citește și: Condimentul care e otravă curată. Toți românii îl pun în mâncare
Sarea iodată mai conține și iodat de potasiu, iodură de potasiu și alte substanțe chimice. Iată câteva efecte negative pe care sarea iodată le-ar putea avea asupra organismului, conform specialiștilor: