Toate gospodinele condementează mâncarea în ideea de a fi mai delicioasă. Puține știu însă care este condimentul care e otravă curată. Toți românii îl pun în mâncare crezând că dau savoare preparatului, însă nu este deloc așa.
Mulți oameni folosesc condimente lichide atunci când gătesc, pentru a da gust și a rafina mâncărurile. În timp ce unii îl consideră gustul copilăriei, alții resping categoric condimentele lichide. Un lucru este sigur: opiniile diferă mult despre condimentul Maggi.
Conform listei de ingrediente, sosul Maggi este un ingredient alimentar vegan, însă conține trei tipuri de potențiatori de gust și aromă. Dacă este consumat cu moderație, glutamatul de amplificare a gustului nu face rău.
Citește și: Trei condimente ce pot înlocui sarea
Cu toate acestea, aditivul a creat controverse de mai multe zeci de ani. Ca aditiv, glutamatul se găsește în foarte multe alimente având rolul de a le face mai gustoase. Chiar și așa, trebuie să se știe că acest aaditiv nu este creat de om.
Glutamatul este o substanță naturală care se găsește în corpul uman, însă se găsește și în multe alimente naturale, cum ar fi parmezanul, roșiile și laptele matern, scrie Spektrum.de.
Cercetătorii au concluzionat că cantități mari de glutamat pot favoriza inflamația, sindroamele dureroase, bolile de inimă, dar și cancerul.
În plus, condimentul lichid poate da dependență. Asta se datorează potențiatorilor de aromă și conținutului ridicat de sare. S-a dovedit că sarea dă dependență și că cantitatea trebuie crescută constant pe măsură ce papilele gustative se obișnuiesc. Astfel se explică de ce adesea nu te poți opri din a mânca chipsuri sau tăiței instant.
Condimentele lichide sunt sigure cu moderație, însă nu sunt bune pentru sănătatea omului pe termen lung. Prin urmare, alimentele fără aditivi ar fi cea mai sănătoasă alternativă.
”Dintre potențiatorii de gust cel mai cunoscut este glutamatul adică E620-625. Responsabil de gustul umami, adică delicios, la unele persoane poate declanșa dureri de cap și tulburări respiratorii, așa că doza maximă admisă a fost limitată la 30mg/kg corp/zi.
Citește și: Pericolul din mezelurile din marile magazine
În cadrul fiecărei familii există aditivi naturali, proveniți dintr-un ingredient vegetal sau animal, cum este de ex vitamina C din citrice sau pectina din mere. Însă majoritatea aditivilor sunt de sinteză sau artificiali, fabricați în laborator.
Pentru că sunt mai ieftini. Așa că dacă vreți mâncare de calitate, alegeți produse cu cat mai puține E-uri!”, a spus medicul nutriționist Mihalea Bilic pe pagina sa socială.