O mulțime de oameni aleg să gătească în oalele de lut, pe motiv că mâncarea are un gust mult mai bun. Specialiștii susțin, însă, că nu este o opțiune tocmai sănătoasă. Aceste vase emit substanțe extrem de periculoase pentru organism, motiv pentru care ar trebui să le evităm cât de mult putem.
Oalele de lut ale bunicii fac cele mai bune preparate. Cine încă mai deține astfel de vase autentice, din vremurile de demult, se poate considera cu adevărat fericit. Cei care vor să cumpere acum, din comerț, astfel de oale, trebuie să fie foarte atenți.
Specialiștii spun că ce se vinde acum pe piață nu este lut original și este tot mai greu de deosebit de materialul autentic. Aceste vase contrafăcute nu sunt deloc sănătoase, ci de-a dreptul periculoase pentru organismul nostru.
Mai exact, în smalțul sau învelișul lor conțin plumb, o substanță de-a dreptul toxică. Astfel, prin fierbere, smalțul de plumb intră în consistența alimentelor și ne putem îmbolnăvi.
Lutul în sine nu este un material periculos, nu afectează cu nimic sănătatea. Totuși, compoziția lui nu poate fi una pură, motiv pentru care ar trebui să fim atenți înainte de a utiliza vasele țărănești.
Te-ar putea interesa și: De ce nu este bine să bei apa filtrată la căni speciale. Avertismentul specialiştilor
Uneori, vasele de lut pot fi acoperite cu un smalț care conține un amestec de siliciu și oxid de plumb, cu scopul de a le conferi un aspect strălucitor. Cu toate acestea, temperaturile la care sunt coapte aceste vase nu sunt suficient de ridicate pentru a elimina complet particulele de plumb din smalț, care apoi vor intra în contact cu alimentele.
Există un truc simplu, bazat pe folosirea oțetului, care poate ajuta la identificarea dacă vasele tale de lut conțin plumb sau nu. Pentru a face acest test, poți turna oțet alb în interiorul vasului de lut, nu este nevoie să-l umpli complet; poate fi doar pe jumătate sau ¾ din volum
. Alternativ, poți pune oțetul într-un recipient separat și să scufunzi o parte din vasul de lut în lichid. Lăsați vasul de lut în contact cu oțetul timp de 24 de ore. După acest interval, îndepărtați oțetul și spălați vasul de lut în mod obișnuit.
După uscare, veți observa că zona care a fost în contact cu oțetul și-a pierdut strălucirea și prezintă o textură zgâriată. Aceste semne pot indica prezența plumbului în smalțul vasului de lut și ar trebui să fie luate în serios ca avertisment cu privire la siguranța acestuia pentru gătit și servirea alimentelor.
Contaminarea cu plumb poate avea efecte grave asupra sănătății umane și poate provoca o varietate de probleme de sănătate, în special dacă expunerea la plumb este pe termen lung sau la niveluri ridicate.
Citește și: Băutura foarte des consumată de români care te intoxică. Radu Țincu avertizează: „Conţine plumb”
Plumbul este un metal toxic, iar organismul uman poate absorbi acest element prin intermediul vaselor de lut contrafăcute. Iată câteva dintre efectele și simptomele pe care le poate provoca intoxicația cu plumb.
Plumbul poate afecta sistemul nervos central și poate duce la simptome precum dureri de cap, oboseală excesivă, dificultăți de concentrare, iritabilitate, insomnie și chiar convulsii. La copii, expunerea la plumb poate afecta dezvoltarea cognitivă și comportamentală.
Plumbul poate provoca probleme renale și poate duce la hipertensiune arterială. Scăderea funcției renale poate fi o consecință gravă a intoxicării cu plumb.
Consumul de plumb poate provoca greață, vărsături și dureri abdominale. De asemenea, poate afecta apetitul și poate duce la scăderea în greutate. Mai mult, poate înlocui calciul în oase și dinți, ceea ce poate duce la slăbirea oaselor, dureri articulare și chiar carii dentare.
Plumbul interferează cu producția de hemoglobină din sânge, ceea ce poate duce la anemie. Anemia cauzată de plumb poate provoca oboseală severă și dificultăți de respirație.