Foarte mulți dintre români își impun să mănânce sănătos, însă nu reușesc să-și atingă scopul, ajungând tot la alimentele nesănătoase. „Secretul” dezvăluit de Mihaela Bilic. Ce fac românii de nu mănâncă sănătos. Nu este din cauza banilor, aşa cum ai fi crezut.
Chiar dacă puterea de cumpărare a românilor este tot mai mică, nu acesta ar fi motivul pentru care nu mâncăm sănătos, susțin nutriționiștii.
Astfel, celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic crede că nu banii sunt problema, ci un cu totul alt factor, cu care românii s-au pricopsit de curând. ”Românii nu din cauza banilor mănâncă tot mai prost, ci pentru că sunt prea comozi”, a declarat Mihaela Bilic pentru wall-street.ro.
Conform nutriționistului, mâncarea cea mai sănătoasă și mai sigură ar fi cea gătită, dar, din ce observă ea, oameniiculmea, chiar și cei fără posibilități finanicare, preferă să mănânce mâncarea gătită de alții, făcând comenzi.
Citește și: Alimentul care nu îngrașă, indiferent de cantitatea mâncată
În plus, nutriționista spune că românii au început să prefere comanda decât să facă ei acasă o oală de ciorbă și o tocăniță, chiar dacă sunt conștienți că ce primesc este mai sump și mai prost calitativ.
Este un fel de emancipare prost înțeleasă, explică Mihaela Bilic, faptul că și puținii bani pe care îi avem îi cheltuim pe produse îndoielnice, pe mâncare multă, pentru că, culmea, între mult și calitate românii preferă cantitatea.
Astfel se ajunge la cumpărături de care nu avem nevoie, pe criteriul ofertei, însă fără să conștientizăm dacă oferta este în beneficiul nostru.
”Această lipsă de atenție și de implicare reală, de responsabilizare individuală a gestului de a pune în coș un produs, consider că este o greșeală a noastră ca români. Noi suntem foarte puțin atenți la calitate și cheltuim banii cu prea mare ușurință. Și îi dăm, culmea, pe lucruri care nu merită”, mai spune Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic exemplifică ceea ce spune comparând un produs semipreparat sau ultra-procesat și frumos ambalat cu o salată orientală. Aceasta din urmă fiind accesibilă ca preț și în același timp ”un produs cu care nu se poate da greș”.
Chiar și așa însă, sugerează ea, mulți români fac de multe ori alegerea mai ușoară, alegând alimentul ultra-procesat. Astfel, explică medicul nutriționist, este o chestiune de comoditate și de dorință de a schimba o tradiție care nu ne-a făcut rău.
Citește și: Fructul toamnei recomandat de Mihaela Bilic
Încercând să ofere un alt exemplu, Mihaela Bilic se întreabă ce caută zeama de soia în România, când în gospodăriile noastre se aruncă laptele pentru că nu e cumpărat.
Aceasta a plusat, explicând faptul că, noi, ca români, avem o problemă cu carnea de porc, astfel că nu mai creștem porci în țară, preferând în schimb importurile de carne de porc. Astfel, conform nutriționistului, românii sunt în stare să se dezică de tradiție și de mâncarea ușor rudimentară doar pentru a fi la modă.