Cărțile de identitate ar putea să sufere noi modificări în ceea ce privește datele personale ale fiecărui cetățean. Românii ar putea fi nevoiți să își schimbe buletinele pentru ca pe acestea să apară și informații privind grupa de sânge și factorul Rh. În ce stadiu se află proiectul de lege.
După demersurile privind schimbarea buletinelor clasice în electronice, reprezentanții Guvernului vor să introducă noi modificări. Este vorba, mai exact, despre adăugarea de informații suplimentare pe cărțile de identitate ale românilor. Inițiativa legislativă a fost înregistrată în aprilie 2022.
Legislația în vigoare stabilește ca, pe cărțile de identitate ale românilor, să fie înscrise următoarele date personale: nume și prenume titular, sex, cetățenie, data nașterii, semnătură olografă, imagine facială, CNP și adresa de domiciliu. Acest lucru s-ar putea schimba în viitorul apropiat.
Mai exact, patru reprezentanți ai PNL au depus, în anul 2022, o inițiativă legislativă privind modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale românilor, în sensul adăugării unor noi informații ce vor apărea pe buletine.
Proiectul de lege privind modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale românilor, în sensul adăugării de informații privind grupa sangvină și factorul Rh, a fost respins în primă fază de către Senat, apoi trimis la comisiile de specialitate pentru aprobare.
În cele din urmă, inițiativa legislativă a primit raport favorabil din partea senatorilor, astfel încât modificările propuse de patru deputați PNL (Andronache Gabriel, Horga Maria-Gabriela, Huţucă Bogdan-Iulian, Tuţă George-Cristian) ar putea să intre la primul vot în Parlament în viitorul apropiat.
„Cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduși la UPU în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători”, motivează inițiatorii proiectului de lege.
În cazul în care proiectul de lege privind modificarea OUG 97/2005 va fi aprobat în procedurile de votare, pe buletinele românilor – atât pe cele clasice, cât și pe cele electronice – vor apărea, pe lângă datele din prezent, și informații privind grupa sanguină și factorul Rh.
În altă ordine de idei, amintim că au trecut deja doi ani de zile de când autoritățile politice au promis că vor implementa programul prin care buletinele clasice vor urma să fie înlocuite cu cele digitale. În august 2021 au fost făcuți primii pași în acest sens, însă se pare că sistemul nu a funcționat.
Buletinul digital nu a fost introdus decât în județul Cluj – un artificiu la care autoritățile au apelat pentru a nu da prost la Bruxelles, susțin unele voci. Deși programul cu pricina urma să fie extins în mai multe orașe din România, inclusiv în București, acest lucru nu s-a mai întâmplat.