02 oct. 2023 | 13:42

Te poți urca la volan dacă ai băut must? Ce trebuie să știe șoferii care nu vor să aibă probleme cu legea

Auto-moto
Te poți urca la volan dacă ai băut must? Ce trebuie să știe șoferii care nu vor să aibă probleme cu legea
Ce spune aparatul etilotest dacă bei must

Mulți români așteaptă cu nerăbdare toamna pentru a se bucura de sucul dulce extras din struguri, mai exact, de must. Deși în prima zi după preparare, el nu are niciun impact asupra organismului, privind gradul de alcool, în scurt timp, consumul lui îți poate crea probleme serioase cu legea. Ce trebuie să știi, dacă ești un iubitor al mustului?

Mustul, consumat sau nu înainte de a te urca la volan?

Specialiștii din domeniul alimentației au dezvăluit ce trebuie să știm despre variația concentrației de alcool din must, în funcție de numărul zileleor care trec de la momentul în care băutura este preparată.

Astfel, cel mai dulce must, cu conținut minim sau chiar deloc de alcool (maxim 1%), este obținut în prima zi după stoarcerea strugurilor. În acest moment, oricine se poate bucura de această băutură delicioasă fără riscuri. Cu alte cuvinte, atât copiii, cât și șoferii pot bea must, fără să existe repercursiuni asupra organismului.

În schimb, lucrurile se pot schimba radical după trei sau patru zile, astfel că, mustul începe să fermenteze, iar conținutul de alcool crește semnificativ, ajungând la aproximativ 4%.  Acesta devine cunoscut sub numele de „tulburel”, nemaifiind recomandat nici copiilor, nici șoferilor.

Cum poți obține must fără riscul de a crește gradul de alcool

Există, se pare, o rețetă pentru șoferii care adoră mustul și doresc să îl consume mai mult timp, fără acel grad de alcool nedorită și neacceptată legal la volan. Nu există studii clare legate de veridicitatea acestui lucru, însă dacă îți dorești neapărat, poți prepara și verifica ulterior dacă inventatorii rețetei au avut dreptate.

Această rețetă a mustului oprit din fermentație necesită doar 1 litru de must dulce proaspăt stors și 3 aspirine netamponate. Prin urmare, acum există o soluție practică pentru a păstra mustul la un conținut de alcool minim și a-l savura în siguranță în orice perioadă a anului.

Mod de preparare:

1. Mustul proaspăt stors se strecoară printr-un tifon și se pune la fiert la foc potrivit. Pentru că în timpul fierberii se formează multă spumă, este recomandat să utilizați un vas încăpător.

2. Folosind o sită fină, îndepărtați spuma care se formează în timpul fierberii, până când mustul rămâne limpede.

3. Dizolvați aspirinele într-o cantitate mică de must și adăugați-le în mustul aflat pe foc. Lăsați mustul să fiarbă timp de încă 5 minute după adăugarea aspirinelor.

4. După ce ați oprit focul, lăsați vasul cu must să se răcească.

5. Mustul răcit poate fi turnat în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid etanș. Sticlele trebuie păstrate într-un loc răcoros, într-o cămară sau în beci.

6. Un must început trebuie consumat în cel mult 7 zile pentru a evita fermentarea și creșterea conținutului de alcool, potrivit adevarul.ro.

Cum se prepară cel mai sănătos must

Potrivit specialiștilor în sănătate, acest lichid savuros, obținut din struguri bine storși, are o serie de beneficii uimitoare pentru organismul nostru. Fiind extrem de bogat în nutrienți esențiali. Astfel, pe lângă faptul că este o delicatesă pentru papilele gustative, el poate deveni un adevărat elixir pentru sănătate.

De exemplu, medicul Daniela Stan a dezvăluit mustul este o adevărată comoară de vitamine și minerale, printre care se numără vitaminele A, B1, B2 și vitamina C.
Pe lângă faptul că are un gust inconfundabil de bun, această ”licoare magică” este o sursă de antioxidanți cu beneficii multiple asupra sănătății. Specialistul a dezvăluit care este mustul care oferă cantitatea maximă de nutrienți.

Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, mustul devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi.

Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe. O dată preparat, mustul se consumă imediat şi nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele şi mineralele esenţiale”, a explicat sursa citată.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Alexandru Ciucu nu se mai ascunde. Cum e viața lui amoroasă
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro