28 sept. 2023 | 16:39

Când se altoiesc pomii toamna. Secretul pentru fructe delicioase

Diverse
Când se altoiesc pomii toamna. Secretul pentru fructe delicioase
Secretele pentru fructe delicioase

Altoirea pomilor fructiferi este o modalitate excelentă de a diversifica livada sau curtea și de a obține niște fructe delicioase. Dar când se altoiesc pomii toamna? Procesul în sine este destul de simplu și există resurse abundente care te pot ajuta cu aspectele tehnice. 

Cum se altoiesc pomi

Dacă iei butași cu lemn verde, poți altoi pomii imediat după ce ai luat butașii fără niciun inconvenient. 

Altoirile se vor prinde în toamnă, în special la începutul toamnei. 

Timpul necesar depinde de tipul de altoi pe care îl utilizezi. În general, cu cât ai mai mult material altoit sau cu cât este mai mare altoiul, cu atât mai mult va dura să se vindece și să crească. 

Altoirile care constau doar dintr-o singură ramură altoită pe un copac existent se vor vindeca și vor deveni parte a copacului într-o săptămână și jumătate până la două săptămâni. 

Te-ar putea interesa și: Copacul care face 40 de fructe diferite. Cum este posibil și cum arată, de fapt

De acolo, ramura crește normal și poți să te aștepți la flori și fructe conform tipului de copac de la care ai făcut altoiul.

Totuși, altoirile mai mari durează mai mult. Dacă folosești o tehnică precum altoirea în ață pentru a crește un copac nou din rădăcina altui copac, aceasta este o chestiune mai dificilă pentru copac. 

Un altoi ca acesta va dura trei până la șase săptămâni să se vindece și să devină un singur copac. Apoi crește normal, și poți să te aștepți în mod rezonabil să vezi flori și fructe un an mai târziu.

Asigură-te că foarfecile sunt ascuțite când iei butașii, leagă altoiul strâns și începe toamna pentru cele mai bune rezultate. 

Altoirile mici ar trebui să se vindece în doar o săptămână sau două, în timp ce cele mai mari pot dura o lună sau două.

Când se altoiesc pomii toamna

Când este cel mai bun moment pentru a altoi pomi fructiferi? Cât durează de fapt altoirea unui pom fructifer? 

Există două tipuri de butași: butași semilemnosi și butași cu lemn verde.

Vezi și: Pomul din România care face mere și pere în același timp. Fenomenul bizar are o explicație

Butașii semilemnoși se iau la sfârșitul toamnei, iarna și la începutul primăverii, când pomul este în repaus. Acești butași sunt creșterile din primăvara anterioară și au avut câteva luni până la un an pentru a se maturiza. Sunt mai puțin flexibili, dar rezistenți.

Butașii cu lemn verde pot fi luați doar primăvara, deoarece reprezintă creșterea nouă pentru sezon. Acești butași sunt mai flexibili și tind să se prindă mai rapid, dar nu sunt la fel de rezistenți.

Cel mai bun moment pentru a altoi pomi fructiferi este la finalul primăverii, începutul toamnei, când plantele încep să crească, ceea ce face mai ușor să stabilești o conexiune între cele două arbori. 

Beneficiile altoirii pomilor fructiferi

Altoirea pomilor fructiferi este o tehnică prin care se creează o conexiune între două plante diferite de pom, astfel încât ele să crească și să se dezvolte împreună ca o singură plantă. 

Citește și: Cu ce să stropeşti livada la final de august pentru fructe sănătoase şi din belşug. Te vor invidia vecinii

Scopul principal al altoirii este de a combina calitățile unei anumite varietăți de pom (denumită „pom-sursă” sau „copac-donator”) cu sistemul de rădăcini al unei alte plante (denumită „rădăcină” sau „copac-rădăcină”). 

Altoirea îți permite să cultivi soiuri specifice de fructe pe aceeași plantă, astfel încât să poți să te bucuri de mai multe tipuri de fructe de pe același copac.

Pomii altoiți pot produce fructe de calitate superioară și cantități mai mari de fructe, deoarece pot beneficia de caracteristicile excelente ale soiului sursă.

Rădăcinile copacului-sursă pot oferi stabilitate și adaptabilitate la diferite tipuri de sol și condiții de creștere, în timp ce partea superioară a copacului poate oferi calitatea și tipul de fructe dorit.

Procesul de altoire implică de obicei tăierea unei bucăți de ramură sau altoi de pe soiul sursă și conectarea acesteia la copacul-rădăcină. 

Vezi și: Ce se poate planta între pomii fructiferi. Secretele celor mai iscusiți grădinari pentru recolte bogate

Există mai multe tehnici de altoire, cum ar fi altoirea în ață, altoirea în scut, altoirea în T și multe altele. Fiecare tehnică are propriile sale avantaje și momente potrivite pentru aplicare.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Netflix, premieră cu Cameron Diaz. În ce film joacă
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro