Românii care visează la salarii mari pleacă în străinătate, însă după cum vă vom prezenta azi, se pot câștiga bani mulți pe lună și în țara noastră. Unde se dau salarii de 8.000 de lei în mână, în România. Cine te angajează şi ce trebuie să faci pentru banii aceştia.
Meseriașii dintr-un anumit domeniu sunt pe cale de dispariție. Chiar dacă angajatorii din acest domeniu oferă salarii mari, meseriașii preferă să plece și să muncească în străinătate.
Vorbim de domeniul construcțiilor unde salariile încep de la 5000 de lei pe lună și pot ajunge și până la 8000 de lei pe lună. Astfel, în România abia dacă se mai găsesc și instalatori, electricieni sau zugravi.
Citește și: Cât costă să angajezi un electrician în 2023
Vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă crede că în următorii cinci ani nu vom mai avea instalatori români. Pentru a ne rezolva problemele din acest domeniu în casele noastre vor intra africani sau asiatici.
”Am spus că, în cinci ani, cei care ne vor schimba țevile în casă vor fi din Asia sau Africa. Evoluția îmi arată că s-ar putea întâmpla mai repede.
Este un fenomen care ia amploare, ca un bulgăre care a început deja să se rostogolească și doar va crește”, spune Romulus Badea.
Cei care vor să își construiască o casă în zilele noastre cu greu o mai pot face. Un tânăr care visa să își construiască casă a fost lăsat baltă de prima echipă de meseriași pentru că au plecat în Italia. A doua echipă a concediat-o el pentru că oamenii nu prea aveau treabă cu ce se întâmplă în construcții.
”Ne-am dorit o calitate, ne-am dorit calitatea raportată la banul plătit. S-a greşit mult în structură, s-a greşit foarte mult în izolare pot să spun. Am avut mereu etape în care s-a greşit”, a spus tânărul, potrivit observatornews.ro.
Domeniul construcțiilor nu este singurul care duce lipsă de forță de muncă. La fel se întâmplă și în domeniul agriculturii, unde este o lipsă acută de forță de muncă. Angajatorii oferă salarii uriașe și nici chiar așa nu găsesc angajați. Patronii le-ar da orice salariu ar cere numai să vină la muncă.
Citește și: Pentru ce salarii pleacă românii să muncească în străinătate
“Astăzi, ca să urci pe o combină care costă 700.000 de euro, o adevărată uzină, nu găseşti oameni la 1000 de euro pe lună.
Nu avem cine să ascută un fier de plug, nu avem cine să regleze un plug, nu avem cine să regleze o combină.
E absolut dezolant ce se întâmplă cu meseriaşii. Poţi să-i dai câţi bani vrea, că nu găseşti”, spune un angajator din Sălaj.