Mariana Moculescu este foarte speriată de creșterea alarmantă în România a numărului de adolescenți care se droghează. Cândva, și fiica ei, Nidia, a fost ademenită, de anturaj, în acest joc periculos. Fosta soție a lui Horia Moculescu susține, în exclusivitate pentru Playtech Știri, că părinții trebuie să se transforme în spioni, în bodyguarzi, pentru a interveni în timp util.
Mariana Moculescu nu a ascuns că a avut mari probleme cu fiica ei, Nidia, care, în anii de școală, fusese ademenită să consume droguri. Mariana susține că părinții trebuie să se transforme în umbra copiilor lor, pentru a putea interveni la timp, pentru a fi evitate cazurile grave, precum cel al tânărului de 19 ani, Vlad Pascu, care a lovit mortal doi oameni cu mașina, condusă sub influența drogurilor:
”Părinții trebuie să se transforme în spioni, în mai ceva ca bodyguardul lui Whitney Houston, să întrebe în stânga și în dreapta, să le verifice anturajul, colegii de școală.
Copiii trebuie să îi știe de jupâni pe părinți, să știe care le sunt limitele. Dacă văd că sunt tratați cu nepăsare, de către cei din casă, ei se duc și-și bagă în venă, căci știu că nu îi ceartă nimeni.
Dacă, tu, ca părinte, nu te-ai impus, dacă nu îi mai tai din bonusuri sau din bani, ei vor face ce vor dori! Lipsa de implicare a părinților înseamnă să îi scapi din mână. Eu cred că educația e ca un tango argentinian în trei”, ne-a declarat vedeta.
Mariana Moculescu îi condamnă pe părinții care susțin că nu știau că li se drogau copiii:
”Cum să nu știi? Păi, vine copilul acasă, nu mai e el. E pierdut în spațiu, o mamă își simte imediat copilul, după cum privește, cum se exprimă, cum gesticulează. Devine rău, nervos, pare că îl are pe dracu în el și tu zici că nu știai?
Păi, cum să știi, dacă stai să spargi semințe în fața televizorului, la telenovele? Am auzit că unele mame le cumpără copiilor droguri, ca să îi calmeze, căci intră în sevraj și fac foarte urât. Păi, nu mai bine îl duci la o clinică de dezintoxicare și anunți autoritățile, așa cum am făcut eu?
Asta face un părinte adevărat care vrea să-și salveze copilul din ghearele periculoșilor dealeri de droguri, care sunt tot mai mulți în România”
Psihologul Radu Leca trage un semnal de alarmă! Părinții trebuie să fie vigilenți!
Psihologul Radu Leca ne-a expus cele mai importante metode, prin care părinții își pot ține copiii departe de tentația drogurilor: ”Consumul de droguri, realizat de către preadolescenți și adolescenți, reprezintă o problemă delicată, la care părinții trebuie să reacționeze cu fermitate. Există metode optimizate pentru a îndepărta copiii de droguri? Da!”.
Radu Leca explică, în 6 pași, la ce trebuie să fie atenți părinții, cum să își retragă copiii dintr-un anturaj periculos:
Ce este comunicarea deschisă în lipsa stresului? Psihologul Radu Leca îi sfătuiește pe părinți să fie foarte atenți la anturajul copilului, la viciile celor din preajma lor:
”Observă, te rog, din poziția părintelui, că minorului îi este comod să discute cu tine și nu ezită în abordarea subiectului tabu ce face referire la droguri. Cine fumează și ce în jurul său? Cine prizează și ce anume clar în jurul său?”
Psihologul Radu Leca ne-a vorbit și despre importanța prevenției. Unde ne putem informa?
Te-ar putea interesa și: Mariana Moculescu recunoaște ce salariu primea de la Antena 1. Cât câștiga în comparație cu activitatea de pe site-urile plătite, pe care o desfășoară acum EXCLUSIV
”Chiar dacă se presupune faptic și individual că educația părinților reprezintă cheia în prevenirea consumului de droguri, subliniez faptul că totalitatea campaniilor și a sesiunile Agenției Naționale Antidrog sunt extrem de utile.
Minorul se poate informa în legătură cu diversele tipuri de droguri si evident riscurile și efectele pe care acestea le pot avea asupra sănătății fizice și mentale, participând la prezentările ANA.
Dacă nu îi arăți copilului care sunt riscurile, nu te poți aștepta să înțeleagă pericolul. Nu uita, strada prezintă seductiv drogurile! Cel mai important pas făcut de dealeri este că au reușit să își creeze și în cadrul școlilor primare, clasele V-VIII, rețea de trafic și consum.
Asta înseamnă că sub puterea impresiei importanței găștii, copilul dumneavoastră este în pericol direct. Nu lăsa gașca să decidă viitorul copilului!”
Foarte important este comportamentul părintelui, dar și mesajul pe care îl transmite copilului:
”Modelul principal la care copilul dumneavoastră are acces este reprezentat de părinți. Onestitatea să nu vă părăsească! Și mereu când deschideți gura, copilul să audă o informație bună pentru el”, mai spune psihologul Radu Leca.
Radu Leca a menționat și cât de importat este ca părintele să-i stabilească foarte clar minorului activitățile și limitele:
”Tutorele stabilește limite clare cu privire la comportamentul avut de minor și totalitatea activităților la care acesta participă. Către ce se îndreaptă limitele? Durata sesiunilor de gamming online, de 30 de minute pe zi.
Resursele familiei, irosite pe jocurile online. Schimburile de informație realizate de minor cu alte persoane din mediul virtual. Întâlnirile online sau în realitate a grupului de gammeri. Modul de comportament și limbajul utilizat de minor”
Ce este implicarea activă în activități extrașcolare? Radu Leca explică necesitatea activităților extrașcolare, în programul elevilor:
”Se pune accentul pe sporturi(wushu), arte (pictură, desen), muzică (studierea unui instrument muzical), grupurile de dezvoltare personală.
Este perfect adevărat că aceste multiple activități construiesc bazele cercului social aproape sănătos și oferă posibilitatea înțelegerii de alternativă, la tot ceea ce este toxic din mediul virtual. Dar câți părinți pot face față la presiunile puse de copii, în direcția renunțării la orice pentru 30 de minute de gamming?”
Copiii sunt foarte atenți la comportamentul părinților, fiind tentați să-i copieze. Prin urmare, este foarte important să vă țineți departe de vicii, în preajma lor:
”Ar fi minunat ca dumneavoastră, ca tutori, să deveniți exemple vii pentru copil, folosindu-vă de propriul comportament. Puteți evită consumul de droguri, alcool sau tutun în preajma minorului și să promovați un stil de viață sănătos? Atunci, respectați Binele superior al copilului!”