Ouăle, atât fierte, cât și proaspete, au un timp limită de păstrare în funcție de metoda de depozitare a lor. Mulți se întreabă și dacă contează de unde vin ouăle. Așadar, cât timp sunt bune ouăle de la ţară. Sigur nu ştiai, le arunci prea repede.
Când vine vorba de păstrarea ouălor intervin mai mulți factori dintre care amintim modul și starea în care sunt depozitate acestea.
În cazul în care ouale sunt păstrate la frigider, indiferent că sunt de fermă sau de țară, la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius, pentru a se păstra cât mai bine acestea trebuie ținute în cartonul în care au fost cumpărate sau în spațiul special al frigiderului, însă nu pe ușa acestuia.
Temperatura din interiorul frigiderului este constantă, în timp ce pe ușă aceasta crește cu fiecare deschidere a electrocasnicului.
Ouăle crude ce au fost scoase din coaja trebuie păstrate într-un recipient etanș, dar poate fi și un castron acoperit bine cu folie alimentară.
De asemenea, gălbenușurile ar trebui acoperite cu apă, pentru a preveni uscarea lor. Înainte de utilizarea lor, tot ce trebuie să faceți este să strecurați apa.
Ouale crude, încă în coaja, pot fi păstrate în siguranță pentru 4-5 săptămani de la data fabricației sau 3 săptîmani după cumpărare.
Dacă este vorba despre ouă crude bătute acestea pot fi păstrate pentru 2 zile în frigider. Albușurile crude pot fi ținute timp de 4 zile la frigider.
Gălbenușurile crude pot fi pastrate timp de 2 zile la frigider, în timp ce ouale fierte, în coajă, pot fi depozitate timp de o săptămână după fierbere, la frigider.
Dacă este vorba despre ouă fierte și cojite, acestea este recomandat să fie consumate în aceeași zi pentru a evita orice probleme de sănătate.
În plus, ouăle pot fi păstrate în siguranță și la congelator. Astfel, dacă ai mult prea multe ouă și nu le vei putea folosi în următoarele săptămâni, experții în nutriție spun că acestea pot fi congelate.
Citește și: Cum se face cea mai gustoasă omletă turcească
De asemenea, iuăle pot fi congelate și ouăle fierte, curățate de coajă, proaspete, în recipiente etanșe. Acestea, atunci când aveți nevoie trebuie scoase de la congelator cu o zi înainte și ținute în frigider.
Ouale depozitate în congelator pot fi păstrate și timp de un an. Aceeași perioadă este recomandată și în cazul albușurilor și a gălbenușurilor, depozitate separat și care ajung în congelator.