Foarte mulți români depozitează ouăle în frigider. Ultimele studii ale cercetătorilor arată că nu este deloc bine să procedăm așa. La ce pericol ne supunem când păstrăm ouăle în frigider. Greșeala pe care o fac mulți români.
Deşi se recomandă păstrarea ouălor la rece, experții spun că depozitarea în frigider ne poate pune sănătatea în pericol. Oamenii de știință recomandă o temperatura optimă între 1 şi 5 grade Celsius pentru a împiedica alterarea, însă se specifică evitarea depozitării la mai puţin de 1 grad Celsius.
Mai multe studii în acest sens arată că există pericolul ca acestea să răspândească bacterii precum salmonella atunci când temperatura de depozitare este mai mică de 1 grad Celsius. Bacterie tinde să se înmulţească în locuri reci, contaminând rapid tot spaţiul.
În ceea ce priveşte conservarea, studiind ouale păstrate timp de 2 săptămâni, unele în frigider şi altele în cameră, cercetatorii au observat că nu există nicio diferenţă între ele. Ouale ţinute în cameră nu s-au stricat, arată studiul comandat de Daily Mail.
Ouăle proaspete trebuie păstrare în mod obligatoriu la rece, în cutii de carton, mai spun specialiștii. Temperatura optimă pentru a împiedica alterarea ouălor este cuprinsă între 1 şi 5 grade Celsius. Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuţită în jos, iar în acest fel pot rezista până la 3 săptămâni.
”Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!
Întrebarea care rămâne este: cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă? Răspunsul are variante multiple, în funcție de obiectivele pe care le aveți”, spune Mihaela Bilic.
În cazul în care sunteți la dietă, Mihaela Bilic spune că ar fi bine ca oule consumate să fie numai fierte.
Citește și: Ce se întâmpă în corpul tău dacă mănânci omletă seara
”Dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!”, a specificat Mihaela Bilic.
Cei care vor ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios. Conform Mihaelei Bilic, în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.