Răsturnare de situație cu tichetele de masă în România. S-a anunțat cum vor primi românii banii de la 1 octombrie. Decizia importantă în ceea ce privește tichetele de masă a fost luată în urma negocierilor de astăzi dintre Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș.
Au avut loc negocieri dure în această dimineață între premierul Marcel Ciolacu, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, dar și liderul liberal, Nicolae Ciucă în ceea ce privește tichetele de masă.
Întâlnirea s-a încheiat în urmă cu puțin timp, iar în urma discuțiilor au fost luate decizii importante cu privire la măsurile de austeritate pentru care Guvernul Narcel Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament.
Citește și: S-au anunțat mai multe taxe pentru români
Astfel, o decizie importantă s-a luat în privința tichetelor de masă. Astfel, legea pusă în dezbatere permitea ca acestea să fie plătite atât cash, cât și sub formă de carduri restricționate, în funcție de decizia angajatorului.
Însă, în urma întâlnirii de astăzi, s-a revenit asupra deciziei, iar tichetele de masă vor putea fi plătite exclusiv pe carduri restricționate, așa cum au solicitat și firmele.
Chiar și așa, săptămâna care urmează, în Guvern, se va adopta un proiect de lege conform căruia, vor fi reduse comisioanele firmelor care administrează tichetele de masă.
De asmenea, printre altele s-a mai stabilit că TVA-ul în cazul festivalurilor și concertelor va crește de la 5% la 9%, la fel întâmplându-se și pentru evenimentele culturale. Inițial, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunțase că TVA-ul va rămâne la valoarea de 5%.
De asemenea, o ală măsură în urma discțiilor de azi este eliminarea limitării de 2,5% din venituri pentru cheltuieli pe care primăriile le pot face cu activitățile culturale sau sportive.
În schimb, s-a decis ca la nivelul administrațiilor locale, primării, Consilii Județene, să fie reduse 10% din posturile pe care fiecare unitate administrativ teritorială le are.
O mulțime de alte măsuri, care erau deja bătute în cuie în proiectul propus de Guvernul Marcel Ciolacu vor rămâne neschimbate.
Citește și: Cine este și cu ce se ocupă nora lui Marcel Ciolacu
Spre exemplu, toți salariații din România vor plăti contribuție la asigurările de sănătate. De asemenea, există și un impozit pe venit care va fi plătit de IT-iștii care câștigă mai mult de 10.000 de lei pe lună.
Nu în ultimul rând, bugetarii care au un venit mai mare de 8000 de lei pe lună rămân fără vouchere de vacanță și fără indemnizație de hrană, în timp ce firmele vor avea parte de o serie întreagă de taxe noi. Astfel, marile companii vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri, lucru valabil și pentru bănci, în afară de impozitul de 16%.