25 sept. 2023 | 14:05

Meteorologii ANM au făcut anunțul: când vine frigul în România. Prognoza meteo pentru octombrie

Vremea Meteo
Meteorologii ANM au făcut anunțul: când vine frigul în România. Prognoza meteo pentru octombrie
Prognoza meteo pentru octombrie

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru octombrie. După ce, în luna septembrie, termometrele au afișat valori normale pentru lunile de vară, chiar caniculare, specialiștii au dezvăluit când ar urma să vină frigul în România.

După valul de căldură, meteorologii au anunțat când vine frigul în România

Ultimele zile ale lunii septembrie au adus, în multe regiuni din țară, un nou episod de caniculă, maximele afișate de termometre atingând pragul de 35 de grade Celsius. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru octombrie, oferind primele informații cu privire la evoluția vremii în următoarele două săptămâni.

Potrivit ANM, vremea se va menține caldă în următoarea perioadă, cu temperaturi peste cele considerate normale pentru această perioadă a anului. Frigul se va instala în țară după data de 1 octombrie.

Prognoza meteo pentru octombrie

Banat

Conform prognozei, în Banat, finalul lunii septembrie va fi caracterizat de vreme caldă, cu maxime peste mediile specifice acestei perioade a anului, fiind cuprinse între 25 și 28 de grade Celsius.

Vremea va intra într-un proces de răcire din data de 1 octombrie, când temperaturile se vor încadra în normalul perioadei: 20- 21 de grade Celsius. „Deficitul pluviometric va fi semnificativ, în special în prima parte a intervalului de referință când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie, estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local”, a transmis ANM.

Crișana

În Crișana, în ultima săptămână a lunii septembrie, „vremea va fi mult mai caldă decât ar fi normal pentru finalul lunii septembrie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 25…28 de grade (cu 4…8 grade mai ridicate decât cele climatologic specifice) și minime de 9…15 grade. Din data de 1 octombrie se estimează o răcorire a vremii, astfel că vor fi posibile perioade cu valori termice apropiate de normal (19…21 de grade ziua și 8…11 grade noaptea, mediat regional) ce vor alterna însă cu intervale mai calde.

Deficitul pluviometric va fi semnificativ, cu precădere în prima săptămână, când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie, estimările indicând posibilitatea ca în unele zile local să plouă în general slab.

Te-ar putea interesa și: Val de căldură tropicală în România. Vremea aduce surprize mari la final de septembrie 2023

Transilvania

Va fi cald și în Transilvania, în următoarea săptămână, maximele fiind cuprinse între 23 și 27 de grade Celsius.

„Ulterior, este estimată o răcorire a vremii, astfel că pot fi perioade cu temperaturi în jurul celor climatologic specifice (18…21 de grade ziua și 5…9 grade noaptea, mediat regional), însă cu probabilitate mare valorile termice vor fi în general ușor peste norme.

În prima săptămână deficitul pluviometric va fi semnificativ (nu vor fi condiții de ploaie); după data de 1 octombrie estimările indică posibilitatea ca în unele zile să plouă local.

Maramureș

În Maramureș, „pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea se va menține mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru finalul lunii septembrie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 24…27 de grade (cu 6…8 grade mai ridicate decât cele climatologic specifice) și minime de 9…12 grade. Din data de 1 octombrie se estimează o răcorire a vremii, vor fi posibile perioade cu valori termice apropiate de normal (18…19 grade ziua și 6…8 grade noaptea, mediat regional) ce vor alterna cu intervale mai calde. Deficitul pluviometric va fi semnificativ în prima săptămână când ploile aproape vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local”.

Prognoza meteo pentru octombrie

Moldova și Dobrogea

În Moldova, luna octombrie va aduce temperaturi mai scăzute, maximele nu vor depăși 18-21 de grade Celsius.

În Dobrogea, în „cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în prima săptămână, valorile termice diurne se vor menține mai ridicate decât cele climatologic specifice (cu 3…5 grade peste norme pe litoral și cu până la 7 grade în vestul regiunii), astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 24…27 grade. Pentru primele zile ale lunii octombrie este estimată o răcorire a vremii ce va determina maxime diurne de 20…24 de grade, urmând ca ulterior temperaturile să mai crească ușor. În privința regimului termic nocturn, la începutul perioadei se vor înregistra valori de 18…20 de grade în zona costieră și 14…17 grade în restul regiunii, urmând ca după 1 octombrie minimele să fie mult mai modeste (11…14 grade grade, mediat regional)”.

Te-ar putea interesa și: Vreme total anormală la final de septembrie. Șefa ANM anunță ce ne așteaptă în perioada următoare

Muntenia

În Muntenia, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea se va menține mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru finalul lunii septembrie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 25…28 de grade (cu 5…7 grade mai ridicate decât cele climatologic specifice), iar minimele de 11…15 grade. La începutul lunii octombrie este estimată o răcorire a vremii, astfel că vor fi posibile valori termice mai apropiate de cele normale (20…23 grade ziua și 8…12 grade noaptea, mediat regional), apoi temperaturile, cu precădere cele diurne, vor fi din nou în creștere ușoară.

Deficitul pluviometric va fi semnificativ în special în prima parte a intervalului de referință când ploile vor lipsi, ulterior, după data de 1 octombrie estimările indicând posibilitatea ca în unele zile să plouă local.

Oltenia

În Oltenia, vremea se menține caldă până la finalul lunii septembrie, valorile afișate de termometre vor urca până la 28 de grade Celsius. Începând din octombrie, în perioda 2-3 octombrie temperaturile vor fi mai apropiate de cele climatologic specifice (în medie 20…23 de grade ziua și 7…11 grade noaptea), apoi temperaturile, cu precădere cele diurne, vor fi din nou în creștere ușoară

Parteneri
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi din prima căsătorie
Redactia.ro
Moneda românească din anii 2000 care se vinde cu 75.000 lei. E posibil ca mulți să o găsească acasă și să se îmbogățească pe loc
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Unica.ro
Săpunuri toxice în România. Se găsesc în aproape toate magazinele
EVZ.ro
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Spynews
Se confiscă banii în România. Te verifică la tine acasă. NU mai scapă nimeni
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
MARCEL CIOLACU își DĂ DEMISIA! Bomba zilei în politică
Mediaflux
Anamaria Prodan, dezvăluiri cu lacrimi în ochi. Cum i-a răspuns lui Laurențiu Reghecampf după declarațiile controversate făcute de antrenor zilele trecute
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2024. Ce schimbări se fac pentru pelerinii care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro