Ne aflăm în prima lună de toamnă, însă vremea pare să fie total anormală pentru data din calendar. Iată la ce să ne așteptăm până la finalul lunii septembrie. Cum arată prognoza meteo actualizată. Șefa Administrației Naționale de Meteorologie, anunț important.
Directorul ANM, Elena Mateescu, vine cu vești importante privind prognoza meteo din România. Specialista spune că actuala lună septembrie ar putea fi declarată una dintre cele mai calde din istorie. Astfel că, până la finalul lunii, țara noastră se va confrunta cu maxime la pragul caniculei, de până la 32°C.
”Este posibil să consemnăm o lună septembrie 2023 printre cele mai călduroase luni septembrie din istoria măsurătorilor. În țara noastră, la acest moment, ne situăm ca fiind a doua perioadă cea mai caldă din istorie, cu abatere termică pozitivă de 3,6°C cea mai caldă lună istorie fiind până în prezent luna septembrie a anului 1994, cu 4,2°C, iată la diferență de numai 0,6°C.
Însă având în vedere estimările până la sfârșitul lunii și posibilitatea să atingem un nou record în această lună se datorează și evoluției condițiilor meteorologice pentru următoarea perioadă luând în considerare vremea mai caldă decât în mod obișnuit.
Mâine contăm pe 22 până la 31°C, joi de asemenea 23- 31°C, vineri deja urcăm la 32° pentru ca sâmbătă și duminică, mai ales în partea de sud-vest a țării, să consemnăm valori apropiate de pragul unei zile de caniculă 34° astfel încât pe ceea ce urmează, chiar până în jurul datei de 30 septembrie, pentru că ecardul rămâne în continuare ridicat 25 până la 27-29° până la sfârșitul lunii să înregistrăm o probabilitate foarte mare de a avea o lună septembrie record din punctul de vedere al fenomenelor de instabilitate.
Așadar, o primă lună de toamnă mai degrabă cu caracteristicile unei veri târzii”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
ANM a emis în dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie, o avertizare de Cod Galben de ceață valabilă în intervalul orar 7:40 – 10:00, în 4 județe din țară. Se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m, potrivit meteoromania.ro.
Iată zonele vizate:
Județul Alba: Alba Iulia, Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sâncel, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Roșia de Secaș, Hopârta, Rădești, Ohaba.
Județul Braşov: Făgăraș, Mândra, Voila, Șercaia, Viștea, Ucea, Părău, Beclean.
Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu.
Județul Sibiu: Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Porumbacu de Jos, Arpașu de Jos, Cârța.
Citește și: Cum va fi vremea în octombrie 2023. ANM a făcut anunţul, prognoza meteo pentru următoarea lună