Caz bizar de închisoare. O femeie s-a filmat în timp ce mânca șorici, motiv pentru care a fost condamnată și va ajunge după gratii. De ce gestul ei „incită la ură” și cine a fost persoana care a reclamat-o pe celebra influenceriță.
În Indonezia, o femeie a fost condamnată la doi ani de închisoare după ce a devenit virală pe TikTok. Aceasta a publicat un videoclip în care rostea o frază islamică, după care a consumat carne de porc.
Lina Lutfiawati, în vârstă de 33 de ani, a fost găsită vinovată de „instigare la ură” împotriva indivizilor și comunităților religioase. În Indonezia, majoritatea oamenilor sunt musulmani, motiv pentru care faptele ei au fost considerate grave.
De asemenea, femeia este susceptibilă de a primi o amendă de 16.245 de dolari, iar perioada de închisoare ar putea fi extinsă cu trei luni în cazul în care nu plătește amenda. Situația este una des întâlnită în astfel de țări, unde legile sunt aspre.
Videoclipul a fost postat în mediul online în luna martie, în timp ce femeia se afla în Bali în vacanță. Lina Lutfiawati a spus că a încercat carnea de porc din curiozitate și a decis să împărtășească și cu fanii ei experiența.
În imagini se aude cum ea rostește „Bismillah” – o expresie arabă care înseamnă „în numele lui Dumnezeu”, chiar înainte de a consuma șorici de porc, interzis complet în religia musulmanilor.
Vezi și: De ce au musulmanii câte 4 soții. Ce sunt obligați de Koran să facă, cu fiecare în parte
Videoclipul a avut milioane de vizualizări, aprecieri și reacții și i-a adus femeii și o mulțime de critici și păreri. Un indonezian, însă, a fost foarte deranjat de gestul femeii, motiv pentru care a decis să o denunțe la poliție pentru că „a mâncat cu bună știință șorici de porc, în calitate de musulman”.
În luna mai, Lina Lutfiawati și-a primit și sentința: a fost acuzată de diseminare de informații care incită la ură, pe motiv că ce a făcut ea a fost un act de ostilitate din cauza etniei, religiei și rasei.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă depravarea în islam: motivul ciudat pentru care au fost închise sute de localuri
Numeroase grupuri islamiste au judecat gestul femeii și l-au catalogat drept ostil și lipsit de respect față de religie. Mulți oameni din mediul online o felicită pe judecătoare pentru pedeapsa pe care i-a dat-o, considerând că ce a făcut ea este blasfemie.
Sunt, însă, și mulți care o suțin și spun că legile privind blasfemia sunt frecvent folosite în mod abuziv, pentru a viza minoritățile religioase.