V-ați întrebat vreodată: ”Făina expiră?” Răspunsul scurt este da, iar cel lung este un pic mai complicat. Vom discuta despre sata, dar îți dăm și un sfat, și anume nu mai arunca făina expirată, te poate ajuta, dar numai dacă folosești un truc util. Citește mai departe și află toate detaliile.
Toate gospodinele, și toți bucătarii, folosesc făina într-o sumedenie de preparate, fie că vorbim de pizza și paste de casă, fie că vorbim de orrice alt preparat. Dar, sunt puțini cei care poate știu că și făina se poate strica, sau mai pe românește devine făină expirată.
Făina pare a fi unul dintre acele articole din cămară cu o durată de valabilitate nelimitată, dar de fapt expiră. Toată făina are imprimată undeva pe ambalaj o dată de valabilitate sau ”a se consuma de preferință până la”.
Această dată reflectă data sugerată de producător pentru cea mai bună calitate. În general, poți folosi făina timp de patru până la șase luni după această dată, în funcție de modul în care ai depozitat făina.
Vezi și: Făina albă versus făina neagră. Când trebuie folosită fiecare şi care este mai sănătoasă
De exemplu, făina integrală conține mai multe uleiuri decât făina rafinată, iar făinurile fără gluten care conțin nuci sunt bogate în grăsimi, astfel încât aceste făinuri pot deveni râncede mai repede.
Cu excepția cazului în care data limită de consum se află la câteva luni de la achiziție, preferăm să presupunem că ceasul începe să ticăie pe baza datei de achiziție în loc de data limită de consum imprimată.
Condițiile de depozitare sunt stabile și previzibile într-un depozit, dar lucrurile variază odată ce aduceți făina acasă și deschideți punga. Odată ce făina este expusă la aer, începe să se oxideze și se poate strica încet-încet.
Iată o regulă generală despre cât timp va rezista fiecare tip de făină după data de achiziție. Poți prelungi datele de mai jos de aproximativ două ori mai mult dacă depozitezi făina în congelator.
Făina trebuie să fie albă sau de culoare crem, cu o textură netedă, uscată și cu o aromă neutră. Poate avea câțiva cocoloașe, dar acestea ar trebui să se dizolve cu ușurință atunci când făina trece printre degete.
Dacă făina este cenușie sau îngălbenită, conține cocoloașe din cauza umidității sau are un miros de mucegai, acru sau în general neplăcut, este timpul să o arunci.
Făina care prezintă semne de infestare cu insecte sau rozătoare, de exemplu, pete mici maro sau negre în făină sau găuri și rupturi în pungă, trebuie aruncată, indiferent de starea făinii.
Sau nu, dacă ții cont de cele ce urmează, și anume un truc înteresant și util care poate face minuni, chiar dacă vorbim de făina expirată.
Dacă făina expirată nu prezintă niciun semn de deteriorare și a fost depozitată într-un loc răcoros și uscat, ar trebui să fie bună pentru câteva luni după data imprimată. De cele mai multe ori, utilizarea făinii expirate nu vă va îmbolnăvi.
Dar există o mică șansă ca făina râncedă să provoace simptome de intoxicație alimentară, cum ar fi dureri de stomac, vărsături sau diaree, așa că este cu siguranță unul dintre acele articole pe care nu dorești să le lași în cămară prea mult timp.
Ceea ce ne aduce la o întrebare mai importantă: Ar trebui să folosești făina odată ce a expirat? Dacă depozitezi făina în congelator, probabil că este în regulă. În caz contrar, probabil că nu.
Făina expirată nu va avea aceeași calitate în ceea ce privește aroma și textura, așa că rețeta ta nu va ieși la fel. Când vine vorba de făina autogresivă, care conține praf de copt, făina expirată va crea produse de patiserie de slabă calitate.
Citește și: Cea mai sănătoasă făină. Surpriză mare la cea de secară
Dacă te simți prost să arunci făina expirată, arunc-o în coșul de compost. Durează ceva timp până la compostare, așa că vei dori să amesteci o mulțime de materiale verzi, cum ar fi fructe și legume.
De asemenea, o poți folosi ca repelent pentru insecte, sau presar-o pe o cârpă uscată și curată și folosește-o pentru a lustrui aparatele din oțel inoxidabil.
În același timp poți folosi făina expirată la un amestec care va înlocui acel clei universal pe care îl folosesc, în general, copii atunci când fac activități artistice, sau la crearea unor argile de modelaj, dacă vrei să-ți arăți veleitățile tale artistice.
Deși se spune că orice produs expirat trebuie aruncat, iată că făina expirată poate fi folsitoare și alte lucruri, altele decât gătitul.
Acum că ai de aflat de ce să nu mai arunci făina, în aceste condiții, treci la treabă!