Șoferii care circulă pe drumurile publice din România trebuie să cunoască și să se supună legislației în vigoare. În caz contrar, aceștia riscă amenzi usturătoare, în unele cazuri chiar și suspendarea permisului de conducere. Iată, de exemplu, ce greșeală îți poate aduce o amendă între 870 și 1.160 de lei.
Codul Rutier 2023 vine cu o serie de noi schimbări care îi vizează pe toți cei care circulă pe drumurile publice de la noi din țară. Astfel, conform noilor prevederi, conducătorii auto care se află la volanul unei mașini ce are lumini arse, nu sunt funcționale sau nu sunt omologate, sunt pasibili de amendă.
Cei care nu cunosc regula, dar comit această greșeală riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Ba mai mult, riscă să le fie reținut certificatul de înmatriculare.
Articolului 101 din legislație prevede ca:
(1) Persoanele fizice care săvârșesc următoarele fapte se fac vinovate de contravenții și sunt sancționate cu amendă în clasa a III-a:
Circularea cu autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, remorci sau tramvaie care au defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră sau care lipsește acestora.
Art. 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare a acestuia poate fi reținut de către poliția rutieră în următoarele situații:
c) Autovehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare și semnalizare luminoasă, sau mijloace fluorescent-reflectorizante, așa cum sunt prevăzute în normele tehnice în vigoare.
Legiuitorul mai spune că orice conducător auto din România are obligația de a menține curate următoarele elemente: parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier (în anumite cazuri).
În acest fel, șoferul asigură vizibilitatea de care are nevoie pentru a se deplasa în siguranță pe șosele. Cei care nu respectă legea pot primi între șase și opt puncte de amendă, respectiv 900 sau 1200 de lei.
„Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la șase la opt puncte”, scrie în Codul Rutier 2023.
O altă faptă care poate atrage după sine o amendă este cea în care șoferii care conduc prea încet. La momentul actual, conducătorii auto care circulă cu viteză foarte mică pot primi două sau trei puncte de penalizare, astfel că suma maximă pentru o astfel de abatere poate ajunge până la 450 de lei.
Citește și: De când se calculează suspendarea permisului. Detaliul foarte important de care trebuie să țină cont șoferii