15 sept. 2023 | 13:53

Când se pune borșul în ciorba de perișoare. Greșeala care îi poate strica tot gustul, detaliul care face diferența

Diverse
Când se pune borșul în ciorba de perișoare. Greșeala care îi poate strica tot gustul, detaliul care face diferența
Tot ce trebuie să știi despre borș

Există câteva secretele pe care doar cele mai iscusite gospodine le știu, iar unul dintre ele este când se pune borșul în ciorba de perișoare. Borșul este una dintre cele mai importante părți ale oricărei ciorbe gustoase. Acesta este ingredientul care dă gustul acrișor al ciorbei și care aduce atât de multă savoare întregului preparat. Iată tot ce trebuie să știi despre cum și când să folosești borșul. 

Ce este borșul și cum se adaugă în ciorbe

Borșul este un ingredient esențial în bucătăria tradițională românească. Este un lichid obținut prin fermentarea naturală a tărâțelor de grâu sau a făinii de secară cu ajutorul bacteriilor acid lactice. Acest proces de fermentare conferă borșului o aromă distinctă și un gust ușor acrișor, care este folosit pentru a da ciorbelor o aromă acrișoară.

Procesul de obținere a borșului începe prin amestecarea tărâțelor de grâu sau a făinii de secară cu apă și apoi lăsarea acestui amestec la fermentat timp de câteva zile sau chiar săptămâni pentru a se dezvolta procesul de fermentație. În timpul fermentației, bacteriile acid lactice transformă zaharurile din tărâțe sau făină în acid lactic, care este responsabil pentru gustul acrișor al borșului. 

Citește și: Ce conține borșul vândut în supermarketuri. Mulți români nici nu știu ce pun în mâncare. Sigur nu vei mai cumpăra

După fermentare, borșul este filtrat pentru a elimina tărâțele sau făina, iar lichidul rezultat este folosit pentru a acri ciorbele.

Borșul are un gust ușor acrișor datorită acidului lactic rezultat în timpul fermentației. Această notă acrișoară adaugă profunzime și savoare ciorbelor. El poate fi folosit în locul apei sau a altor lichide pentru a adăuga un gust specific preparatelor.

Borșul obținut din tărâțe de grâu sau făină de secară conține vitamine, minerale și enzime benefice pentru sănătate, cum ar fi acidul folic și niacina. De asemenea, poate contribui la o digestie mai bună datorită conținutului de bacterii probiotice.

Când se pune borșul în ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare este printre preparatele preferate ale românilor. Cu toate acestea, există multe dezbateri privind momentul când se pune borșul în ciorba de perișoare sau dacă se adaugă rece sau cald. 

În funcție de rețetă și de regiune a țării, borșul se poate folosi cald în loc de apă sau ca adaos în ciorbă ca să o acrească. 

Vezi și: Greșeala uriașă pe care o fac gospodinele cu ciorba. Când trebuie pus borșul, de fapt

În general, borșul se pune în ciorba de perișoare la final, după ce toate ingredientele au fiert. După ce se adaugă borșul, ciorba trebuie să mai dea un clocot și apoi se oprește focul și se adaugă verdeața proaspătă. 

Unele gospodine preferă să dea borșul într-un clocot separat și apoi să îl adauge în ciorbă, ca temperatura întregului preparat să nu scadă când adaugă borșul rece.

De ce e bun borșul

Indiferent de metoda pe care o preferi, cel mai important este ca borșul să fie proaspăt și să aibă un gust bun acrișor, astfel încât ciorba de perișoare să iasă delicioasă. 

Borșul este plin de vitamine și foarte bun pentru sănătate. Tărâțele din care se face borșul sunt pline de fibre și de vitaminele din complexul B, având un rol important în stimularea digestiei. 

Vezi și: Ce să pui în ciorbă în loc de borş. E secretul moldovencelor

În Moldova, Muntenia și Dobrogea, oamenii acresc ciorba doar cu borș, iar în cazurile unei ciorbă de burtă sau ciorbă rădăuțeană, unii aleg oțetul pentru a le acri. 

Orice ai folosi, asigură-te că pui ingrediente proaspete în ciorbă, că o lași să fiarbă în tihnă și adaugi la final multă verdeață. 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Șoferi, verificați portofelul! Din 2025, taxe mai mari pentru inspecția tehnică a mașinilor
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băsescu, deconspirat. Ce a făcut ca să ajungă președinte: Vă spun ceva ce nu știe nimeni!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro