Fiecare dintre gospodine folosesc acest element gastronomic la mai multe preparate culinare. Dar puține știu, cu adevărat, ce conține borșul vândut în supermarketuri. Din păcate, mulți români nici nu știu ce pun în mâncare. Sigur nu vei mai cumpăra, după ce vei citi acest material.
Majoritatea gospodinelor știu să facă celebrul borș acasă, folosind tărâțele de grâu. Dar, cu timpul, ca în cazul multor altor astfel de ingrediente, tehnologiile au evoluat, și astfel au apărut și sub alte forme, inclusiv acele plicuri ce conțin praf de borș.
Vezi și: Ce să pui în ciorbă în loc de borş. E secretul moldovencelor
Deși cel natural este plin de vitamine, nu am putea spune neapărat același lucru și de borșul praf din supermarketuri. Multe dintre pulberile de borș cumpărate din magazine pot fi dure, deoarece conțin multă sare, precum și alți conservanți și aditivi. Acest lucru poate duce adesea la un efect nefiresc de sărat în mâncare.
Deși se pretinde a fi naturale, din păcate acest gen de produse sunt pline de aditivi, săruri, grăsimi vegetal, majoritatea nefiind sănătoase. Așa se face că inspectorii ANPC au deci să verifice ce conține borșul vândut în supermarketuri, iar datele sunt extrem de revelatoare:
Rezultatele inspecțiilor au scos la iveală faptul că sarea este cel mai prezent ingredient în borșul vândut în supermarketuri, pe lângă celelalte elemente regăsite în lista de mai sus. pe de alta, la o anumită categorie din aceeași gamă inspectorii au regăsit și o cantitate mult mai mare de zahăr, peste media necesară pentru astfel de produse.
Vezi și: Dezastrul găsit de inspectorii ANPC într-un celebru afterschool din Bucureşti. A fost închis imediat
Pe lângă aceste ingrediente, inspectorii ANPC au mai descoperit și cel puțin 9 E-uri, extrem de nocive pentru sănătatea consumatorilor, după cum urmează:
În lumina celor descoperite de ANPC, ar fi cazul să ne gândim bine atunci când vrem să mai cumpărăm borșul vândut în supermarketuri.