13 sept. 2023 | 13:59

Cu ce să ungi borcanele pentru gogonele care rămân crocante toată iarna. Aşa le dai şi un gust delicios

Diverse
Cu ce să ungi borcanele pentru gogonele care rămân crocante toată iarna. Aşa le dai şi un gust delicios
Cantitatea de sare adăugată în borcanele de legume poate diferi în funcție de preferințe

Gospodinele se pregătesc deja pentru iarnă și se gândesc cum să își umple cămara cu de toate. Nelipsite sunt gogonelele, unele dintre cele mai îndrăgite murături. Este foarte importantă rețeta pe care o urmezi, dar și respectarea anumitor trucuri. Cu ce să ungi borcanele în care pui gogonelele, pentru ca acestea să rămână fragede toată iarna.

Cum pregătești borcanele pentru gogonelele murate

Rețeta clasică de murături este și cea cu care niciodată nu dai greș. Dacă respecți întocmai cantitățile și folosești ingrediente de calitate, murăturile tale vor fi delicioase și vor rezista tot sezonul rece.

Ingrediente gogonele

  • 10-12 gogonele;
  • 3-4 rădăcini de hrean;
  • 2 căpăţâni de usturoi;
  • frunze de ţelină;
  • mărar;
  • 2-3 ardei iuţi;
  • 2 crenguţe cimbru;
  • 4 litri de apă;
  • 4 linguri sare grunjoasă;
  • boabe piper.

Gogonelele sunt printre cele mai iubite murături, ce se potrivesc perfect la multe rețete. Mai există, însă, și anumite trucuri ce te vor ajuta să obții gogonele delicioase, fragede, pe placul întregii familii.

Asigură-te că mărarul și cimbrul le vei așeza pe fundul borcanului, pentru că de acolo se va răspândi toată aroma. De asemenea, pune și boabe de muștar și crenguțe de vișin pentru o aromă proaspătă.

Un detaliu important, care nu ar trebui ignorat, este pregătirea borcanelor. Dacă vrei ca gogonelele să rămână fragede și să aibă o aromă specială, dar mai ales să nu se lovească între ele, unge borcanele cu sos de usturoi, ulei și oțet.

Câtă sare se pune la gogonelele murate

Dacă vă puneți întrebarea despre câtă sare ar trebui adăugată la murături sau ce cantitate este potrivită pentru 1 litru de apă, iată răspunsul aici.

Cantitatea de sare adăugată în borcanele de legume poate diferi în funcție de preferințele individuale pentru gust, tipul de legume utilizate, celelalte ingrediente incluse și chiar dimensiunea bucăților de legume.

Citește și: Cum să tai gogonelele înainte să le pui la murat. Secretul pentru murături perfecte la iarnă

Totuși, bucătarii spun că nu se pun niciodată mai puțin de 25 de grame de sare pentru un litru de apă. Astfel, în lingurițe, vorbim despre aproximativ 4 sau 5, în funcție de cât de pline sunt. Dacă preferi o zeamă ceva mai sărată, poți pune chiar și 6 lingurițe.

Ingredientul care dă un gust special gogonelelor

Dacă vrei să faci gogonele ceva mai speciale, poți pune tot felul de ingrediente în zeamă. Aceasta va deveni mai gustoasă și va avea un aer cu totul nou.

Vezi și: Ce să nu pui în borcanul cu murături. Greșeala pe care o fac milioane de românce în fiecare toamnă

Usturoiul, frunzele de dafin, boabele de piper negru, muștarul și ienibaharul sunt doar câteva exemple de condimente și arome care pot fi adăugate la rețeta voastră de murături.

Totuși, ardeiul iute este vedeta compoziției. Pentru cei care mănâncă iute, trebuie să știe că gogonelele vor fi și ele picante dacă în zeamă adaugi un ardei iute tocat sau dat pe jumătate.