Orezul stă la baza foarte multor preparate. Cu toate acestea, există o regulă de aur în momentul în care optăm pentru prepararea acestui fel de mâncare. Acesta nu trebuie săpălat înainte de a începe să fie gătit. Mihaela Bilic vine cu explicația.
Foarte multe gospodine au tendința de a spăla orezul înainte de a-l găti. Însă, medicii nutriționiști nu recomandă acest lucru. Unul dintre cele mai cunoscute preparate este risotto. Compoziția cremoasă și gustul delicios îi fac pe mulți să îndrăgească acest preparat.
Cunoscutul medic nutriționist, Mihaela Bilic susține că evitând să spălăm orezul, vom putea face să păstrăm amidonul. La rândul lui, amidonul va ajuta la obținerea unui aspect cremos, foarte delicios.
Citește și: Spălarea orezului, înainte de a fi gătit, mit sau adevăr?
“3 reguli pentru un Risotto reușit. Ne place tuturor, este cremos și delicios, ține de foame și nu are gluten. Există Risotto într-o multitudine de variante (cu fructe de mare, cu legume, cu brânză) și se prepară cu un orez special (Arborio sau Carnaroli).
Este diferit de pilaful nostru tradițional și la gust și la aspect, și prin ingrediente și ca metodă de gătit. Iată 3 secrete de care să țineți cont pentru un Risotto reușit: Nu spălați orezul înainte de a-l pune în cratiță, amidonul care există pe boabe este responsabil de textura cremoasă a preparatului. Dacă spălați orezul, pierdeți aderența dintre boabe, amidonul este cel care le ține legate”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de facebook.
Citește și: De ce trebuie spălat orezul înainte de a fi gătit. Multe gospodine omit acest pas important
Însă, sfaturile privind realizarea acestu fel de mâncare nu se termină aici. Mihaela Bilic ne îndeamnă să nu folosim smântâna în momentul în care realizăm acest preparat. În schimb, acest ingredient poate fi înlocuit cu parmezan și unt.
”Nu folosiți smântână, este un sacrilegiu! Risotto este onctuos datorită unei etape esențiale, pe care italienii o numesc “mantecatura”: la finalul procesului de gătire se adaugă parmezan sau unt (nu smântână!), care dau o consistență cremoasă
Supa în care fierbe orezul trebuie să fie din belșug! Pentru un calcul rapid, folosiți următoarea formulă: la o cană de orez, trei căni de lichid. Lichid din abundență, dar timp de gătit respectat cu strictețe- orezul trebuie să rămână “al dente”, a mai completat Mihaela Bilic.
Citește și: Trebuie să speli orezul înainte să-l gătești? Răspunsul este mai profund decât ar fi crezut lumea