Sfânta Maria Mică 2023 are loc pe 8 septembrie și este nașterea Maicii Domnului. Dacă te întrebi Ce să faci de Sfânta Maria Mică 2023 pentru noroc, spor și sănătate, atunci ai găsi răspunsul. Românii respectă cu sfințenie câteva tradiții și obiceiuri care le aduc prosperitate pentru întreg anu. Sfânta Maria Mică 2023 este prima sărbătoare din anul bisericesc care începe la 1 septembrie.
Sfânta Maria Mică este Nașterea Maicii Domnului, însă această sărbătoare anunță și hotarul dintre vară și toamnă. Creștinii ortodocși au câteva activități specifice în această perioadă.
Naștere Maicii Domnului s-a petrecut când omenirea era pregătită pentru venirea Mântuitorului, care să o scoată de sub povara păcatului. Era nevoie de o fecioară curată care să îl nască pe Dumnezeu.
Sfânta Maria este fiica Sfinților Ioachim și Ana, un cuplu care și-a dorit enorm de mult să aibă un copil. Mai mult, Ioachim s-a retras în pustietate ca să se roage pentru asta.
Citește și: Ce se împarte de Sfânta Maria Mică. Ce este bine să dai de pomană pe 8 septembrie
Cei doi soți au ținut post drastic și s-au rugat fierbinte către Dumnezeu să le dea un copil. Pe vremea aceea, era o mare rușine ca un cuplu să nu aibă copii.
„Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă un copil”, i-a spus Ioachim Anei.
La scurt timp, Dumnezeu a decis să le dea o fată, dar nu orice fată. Scrierile apocrife oferă multe amănunte despre originea și copilăriei Fecioarei Maria.
Aceasta a apărut pe lume într-un moment de cumpănă pentru familia ei. Dumnezeu le-a spus părinților că aceasta va trăi în Templu, lucru care s-a și întâmplat.
Ioachim, tatăl său, era urmaș al regelui David, iar Ana, mama Fecioarei, era fiica preotului Mathan, descendentă din familia preoțească a lui Aaron.
Îngerul Gavril s-a arătat părinților Fecioarei și le-a spus că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea sa.
Sfânta Maria Mică este o sărbătoare importantă în România. Ce să faci de Sfânta Maria Mică 2023 pentru noroc, spor și sănătate? Ei bine, românii ortodocși respectă câteva reguli esențiale.
Se spune că în această zi sunt ascultate mai ales rugăciunile femeilor care să aibă copii și a celor însărcinate, pe care Fecioara Maria le va ajuta să aibă o naștere ușoară.
Trebuie să ții candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria și tradiția spune că trebuie să împarți din rodul toamnei pentru morți. Se dă de umană în special fructe de toamnă, alături de alte alimente.
Nașterea Maicii Domnului este o ocazie ideală pentru rugăciune. Totodată, creștinii aduc la biserică bucate pentru a fi sfințite, printre care pâine, fructe și lumânări, pe care mai apoi le dau de pomană.
O tradiție care se spune că aduce noroc, spor și sănătate este Cozonacul Maicii Domnului. Persoanele care au probleme de sănătate sau se confruntă cu necazuri, trebuie să facă un cozonac cu multe arome și stafide și să îl rumenească.
Te-ar putea interesa și: De ce sărbătorim Sfânta Maria de două ori pe an. Ce semnificaţie are fiecare
Apoi, persoana trebuie să rupă cozonacul în două bucăți. O bucată se aruncă în curtea casei, iar cealaltă bucată o mănâncă el. Acesta este un obicei care aduce vindecare și sănătate.
Apoi, se degustă un pahar de vin roșu, din care se toarnă puțin pe pământ, iar restul se bea treptat.
O altă tradiție pentru protecția copiilor spune că femeile nu trebuie să fiarbă oale pe foc sau să lucreze în bucătărie. Nașterea Maicii Domnului este un prilej de rugăciune și introspecție spirituală.