Ce se împarte de Sfânta Maria Mică? Pe data de 8 septembrie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. În această zi, credincioșii dau de pomană pachete celor sărăci de sufletul celor morți.
Ziua de 8 septembrie este o zi importantă pentru cei credincioși. În această zi, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, iar foarte mulți români își aniversează ziua onomastică.
Foarte important este ca, în această zi de sărbătoare, să nu-i uităm pe cei dragi care nu mai sunt printre noi. În ziua Sfintei Marii, credincioșii merg la biserică pentru a aprinde lumânări pentru pentru a se închina pentru sufletele celor morți.
Creștinii merg la biserică în această zi de sărbătoare cu fructele toamnei. Acestea sunt sfințite de către preot, iar mai apoi împărțite celor sărmani. De asemenea, ele trebuie împărțit din suflet, pentru a nu se simți ca și o obligație morală.
Se spune că, femeile însărcinate care se roagă la Maica Domnului în această zi vor avea o naștere ușoară. Totodată, cele care nu pot avea un prunc și se roagă de Sfânta Maria Mică le vor fi ascultate rugăciunile. Fetele nemăritate se pot ruga și ele în această zi, pentru a-și găsi alesul.
În ziua Sfintei Maria Mică nu se spală rufele, nu se calcă, nu se muncește prin gospodărie sau pe câmp și nu se coase sau tricotează. Totodată, este interzis să prelucrezi lâna în această zi.
În această zi de sărbătoare nu ai voie să te cerți cu nimeni. Dacă cineva îți poartă dușmănie trebuie să te împaci cu persoana respectivă cât mai repede. De Sfânta Maria Mică, fetele nu au voie să își taie părul și să îl arunce la gunoi. Se spune că, dacă dormi la sărbătoare Nașterii Maicii Domnului, vei fi amorțit tot anul.
Cei ce ați născut pe Maica Vieții noastre, de Dumnezeu Năcătoarea și Pururea Fecioara Maria, păziți-ne cu, rugăciunile voastre de toate primejdiile! Luați aminte la sărăcia noastră sufletească și trupească și îmbogățiți-ne pe noi în Dumnezeu.
Sfântă Ana, ridică sfintele tale mâini, cu care ai îmbrățișat pe Împărăteasa Cerului și a pământului, către Părintele îndurărilor și a toată mângâierea! Ca astfel, trecând cu vederea mulțimea păcatelor noastre, să ne păzească pe noi de foamete, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Așează, Sfântă Ana, în inimile conducătorilor țării acesteia cele bune pentru sfintele lui Dumnezeu biserici!
Păzește pe cei ce te cheamă pe tine de moartea cea fără de veste. Apără-ne de vrăjmașii cei văzuți și de cei nevăzuți. Împacă neînțelegerile din familii, fii sprijin celor neputincioși. Celor căzuți în adâncul păcatelor, luminează-le mintea, ca să se întoarcă la pocăință. Iar în vremea plecării noastre din viața aceasta, să ne aperi pe noi de cei ce se silesc a vâna sufletele noastre.
Bucură-te, Ioachime, sfeșnicul lui Dumnezeu, cel în fapte bune îmbătrânit, prin care întristarea nerodirii s-a pierdut. Veselește-te, că Fiica ta s-a făcut Biserică a lui Dumnezeu, născând pe Hristos Domnul. Luminează-ne și pe noi spre fapte bune, cel ce ești luminătorul celor din întunericul necunoștinței, dulce mângâietor al celor întristați și îndemnătorul celor însoțiți în Sfânta Taină a Cununiei.
Bucură-te, Sfântă Ana, ceea ce ești dăruitoare îmbelșugată și de cele pământești. Veselește-te, lauda femeilor și cununa maicilor, ascultătoare blândă a celor ce te cheamă pe tine, ceea ce ne împlinești cererile cele bune, bogăția săracilor și a văduvelor!
Ne bucurăm și noi, văzând că prin nașterea ta s-a stins datoria păcatului. Fii și de acum înainte, Sfântă Ana, ajutătoarea și mângâierea celor care-și doresc copilași, grabnică tămăduire a celor neputincioși. Căci niciodată nu te-ai ascuns de la năzuința noastră! Ceea ce în chip nemijlocit vezi frumusețea Dumnezeirii, ai răsărit crinul fecioriei și ai hrănit pe Hrănitoarea Vieții. Oamenii au primit atâta mângâiere și încredințarea că vor fi răscumpărați atunci când te-au văzut pe tine alăptând pe Maica Izbăvitorului!
Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, statornicia și răbdarea voastră să ne-o împărtășiți și nouă, celor nevrednici și păcătoși. Ca văzând dragostea voastră, Dumnezeu să ne dea timp de pocăință și de întoarcere. Bucurați-vă și ajutați-ne și pe noi să ne bucurăm împreună cu voi, în Împărăția Cerurilor! Amin.
Citește și: Calendar ortodox septembrie 2022. Zilele în care nu este bine să speli. Sunt sărbători cu cruce roșie