Telefoanele mobile care vor prezenta baterii neînlocuibile vor fi interzise în România – și în alte state membre ale blocului comunitar european – începând din anul 2027. Noile reguli au fost deja aprobate de către reprezentanții Consiliului European. Ce schimbări vor suferi dispozitivele mobile.
Multe dispozitive mobile au fost construite pentru a-și pierde funcționalitatea în timp. Unii ar fi tentați să spună că totul reprezintă o conspirație, însă producătorii limitează în mod deliberat durata de viață a propriilor dispozitive pentru a forța consumatorii să cumpere modelele noi.
Opinia publică este împotriva acestei practici. Un studiu al Comisiei Europene, realizat în 2022, arată că 77 la sută dintre cetățenii UE ar prefera să-și repare telefoanele mobile în loc să le înlocuiască cu altele noi. 79 la sută dintre aceștia consideră că producătorii ar trebui să faciliteze acest proces.
Se va întâmpla, fiindcă reprezentanții Consiliului European au aprobat, în urmă cu câteva săptămâni, noi reguli prin care producătorilor de telefoane mobile li se solicită să le construiască în așa fel încât să permită utilizatorilor să-și înlocuiască bateriile.
Telefoanele cu baterii neînlocuibile vor fi, așadar, interzise la nivelul comunității europene, prin urmare și în România. Milioane de dispozitive electronice vor putea fi refolosite, fără a fi aruncate la gunoi. An de an, peste 150 de milioane de smartphone-uri ajung deșeuri electronice.
În fiecare an, mai mult de 150 de milioane de smartphone-uri sunt aruncate la gunoi. Facilitarea înlocuirii bateriilor ar putea stopa această avalanșă de deșeuri electronice.
Telefoanele actuale prezintă în interiorul lor o baterie sigilată. Înlocuirea ei, pentru a refolosi același dispozitiv mobil, este atât de scumpă încât mulți ajung să își achiziționeze un telefon nou. Noile reguli adoptate de CE rup acest ciclu de consum galopant, spun eurodeputații.
Bateriile telefoanelor mobile vor fi mai funcționale, mai sigure și mai ușor de înlocuit. Vor fi baterii portabile, utilizate la dispozitive precum telefoanele mobile, tablete și aparate foto. Bineînțeles, întregul proces presupune o reproiectare complexă a sistemelor electronice.
Noile baterii ale telefoanelor mobile vor trebui să prezinte obligatoriu informații privind amprenta de carbon, o etichetă, dar și un pașaport digital, după cum scrie presa străină. În plus, până în 2031, 61 la sută dintre telefoanele aruncate trebuie recolectate.
Te-ar putea interesa și: Iată cele mai ciudate telefoane mobile lansate vreodată! Modele ridicole și amuzante care nu se mai fabrică astăzi
Noile reguli aprobate de Consiliul European vor intra în vigoare în anul 2027.