05 sept. 2023 | 07:08

MApN, anunț de ultimă oră privind atacul rusesc pe teritoriul României. Care este adevărul, de fapt: ”Trebuie să fim pregătiți”

News
MApN, anunț de ultimă oră privind atacul rusesc pe teritoriul României. Care este adevărul, de fapt: ”Trebuie să fim pregătiți
Drone rusești, aproape de România

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN, a vorbit despre zvonurile lansate de Ucraina, potrivit cărora, drone rusești ar fi căzut pe teritoriul României. În urma acestor informații vehiculate, tensiunile în rândul cetățenilor au crescut, temându-se pentru siguranța țării. Ce asigurări a oferit MApN, cu puțin timp în urmă?

MApn infirmă căderea dronelor rusești în România

Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), a respins cu fermitate informațiile apărute în spațiul public cu privire la presupusa cădere a dronelor rusești pe teritoriul României.

Această dezmințire vine după ce autoritățile ucrainene au anunțat că resturile unei drone lansate de către ruși ar fi aterizat în țara noastră.
Spînu a explicat că spațiul românesc este supravegheat în mod constant și că niciun atac rusesc nu a vizat România.  El a subliniat că informațiile oficiale se bazează pe raportări și date concrete furnizate de structurile din teritoriu și din întregul sistem național de apărare.

MApN a reiterat angajamentul României în consolidarea securității regionale, menționând că țara noastră este parte a unui sistem integrat de apărare colectivă. Cu aproximativ 5.000 de militari aliați staționați în România, flancul estic este apărat în mod coordonat în cadrul acestui efort comun.

„Noi am infirmat în mod categoric informațiile apărute în spațiul public, conform cărora ar fi existat drone rusești care ar fi căzut pe teritoriul României.
Această afirmație a Ministerului Apărării Naționale este bazată pe raportările și pe datele concrete pe care le primim de la structurile din teritoriu și din întregul sistem național de apărare.

Ministerul Apărării Naționale a comunicat în repetate rânduri că a întărit măsurile de vigilență în toate dimensiunile spațiului, nu doar terestru, ci și maritim și aerian. Nu suntem singuri, suntem parte a unui sistem integrat de consolidare a securității.

Avem, în România, în jur de 5.000 de militari aliați, care sunt integrați în sistemul colectiv de securitate. Flancul estic este un flanc apărat în mod coordonat”, a spus purtătorul de cuvânt MApN, la Antena 3 CNN.

România nu este ferită de riscuri

Cu privire la situația geopolitică tensionată din regiune, Spînu a menționat că România este conștientă de proximitatea sa față de o zonă de conflict și că există riscuri. El a subliniat că au fost luate măsuri proactive pentru a face față acestor riscuri și că măsurile de consolidare și apărare a flancului estic nu sunt doar cuvinte, ci sunt tangibile și demonstrabile. țara noastră fiind pregătită în orice moment să acționeze.

„Suntem conștienți că suntem aproape de o zonă de război. Există riscuri și trebuie să fim pregătiți. Vă asigur că sunt luate măsurile pe care le putem lua în mod gradual și în mod anticipativ, astfel încât să putem face față, la fel cum au făcut față și aliații noștri din Polonia, unei situații.

N-aș dori să discut ipotetic, pentru că nu este poziția și mandatul meu să discut pe scenarii. Dar măsurile de consolidare și de apărare a flancului estic nu sunt măsuri declarative, sunt palpabile și ele pot fi demonstrate”, a mai adăugat Constantin Spînu.

Parteneri