Un atac cu drone în zona portului ucrainean de la Dunăre, Izmail, a generat o dezbatere tensionată și neașteptată între Ucraina și România, cu privire la locul unde ar fi căzut una dintre dronele folosite de ruși pentru a ataca țara rivală. În timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat că o dronă rusă ar fi căzut pe teritoriul României, oficialii țării noastre au o altă poziție legată de acest eveniment.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat, cu puțin timp în urmă că, în timpul nopții trecute, drone Shahed utilizate în atacul recent asupra portului ucrainean, Izmail, a căzut pe teritoriul României.
„Potrivit Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, dronele ruseşti Shahed au căzut şi au detonat pe teritoriul României”, a afirmat Nikolenko într-o postare pe Facebook.
Această acțiune a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, care susține faptul că teroarea rusească este reală. Oficialul ucrainean a tras un semnal de alarmă privind pericolul regional, în contextul în care Rusia nu se limitează în a ataca doar teritoriul Ucrainei.
„Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci şi pentru securitatea ţărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO.
Facem apel la partenerii noştri să accelereze furnizarea de sisteme moderne suplimentare de apărare antirachetă şi antiaeriană, precum şi avioane de luptă către Ucraina, ceea ce va spori protecţia infrastructurii Ucrainei şi a ţărilor vecine”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministrului Dmitro Kuleba.
Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a emis o declarație oficială pentru a respinge categoric informațiile apărute în spațiul public cu privire la presupusa cădere a dronelor rusești pe teritoriul național al țării în noaptea de 3 spre 4 septembrie. El a subliniat că Ministerul Apărării a monitorizat situația și că nu au existat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României ca urmare a mijloacelor de atac utilizate de Rusia.
Această declarație oficială reprezintă o negare fermă a informațiilor vehiculate anterior cu privire la căderea dronelor rusești pe teritoriul României. Este posibil ca acest dezacord între Ucraina și România cu privire la acest incident să fi creat confuzie în spațiul public, iar declarația ministrului Apărării are rolul de a clarifica poziția oficială a României cu privire la eveniment.
”În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, a transmis oficialul român.