Profesorul doctor Vlad Ciurea a lansat un avertisment serios privind consumul de alcool. Chiar dacă nimeni nu este împotriva unui pahar de vin, există un moment al zilei în care acesta poate fi extrem de periculos. În astfel de circumstanțe, efectul său poate fi fatal, potrivit medicului neurochirurg.
De-a lungul celor 10 mii de ani de când oamenii consumă băuturi fermentate, au existat numeroase păreri pro și contro acestora. Dezbaterile și controversele continuă și astăzi. Multe voci susțin opinii contradictorii pe acest subiect. Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a venit cu noi explicații.
Se spune că alcoolul poate fi bun, dar poate deveni și otravă, dacă nu este consumat corect. În principiu, totul depinde de doză. Consumul moderat de alcool pare a fi bun pentru inimă și pentru sistemul circulator, în general, potrivit studiilor făcute de specialiști.
Consumul excesiv de alcool reprezintă o cauză majoră de deces în foarte multe țări ale lumii. Însă pericolul nu se oprește aici, după cum a subliniat și medicul neurochirurg Vlad Ciurea. Acesta a explicat că există un moment al zilei în care alcoolul poate fi periculos, chiar și în cantitate mică.
Natura înșelătoare a alcoolului nu ar trebui să mai ia pe nimeni prin surprindere. Ingredientul activ din băuturile alcoolice, o moleculă simplă numită etanol, afectează organismul în multe moduri. Poate să influențeze direct stomacul, creierul, inima, vezica biliară, inclusiv ficatul.
Când temperaturile ating valori crescute, orice cantitate de alcool, indiferent cât de mică, este bine să fie evitată. Specialistul Vlad Ciurea a explicat că alcoolul, în asociere cu căldura excesivă, conduc la imprevizibilitate, de exemplu la comiterea de mici greșeli, ce pot fi fatale.
Nimeni nu este împotriva consumului unui pahar de alcool. Berea este un tip de alcool chiar recomandată, cu măsură, în vreme de caniculă. Limonada este, de asemenea, recomandată spre a fi consumată. Alcoolul ușor poate fi băut, însă moderat.
„Alcoolul greu, alcoolul tare, alcoolul cu multe grade este periculos pentru că influențează decizia cerebrală. Pot să fac o prostie care să fie fatală. Mă refer la lucruri simple, nu mă refer la lucruri grave, de exemplu să te urci la volan sub influența alcoolului, ceea ce este foarte grav din toate punctele de vedere”, a explicat medicul neurochirurg.
Așa cum am precizat, consumul moderat de alcool, când afară temperaturile nu sunt caniculare, nu face rău nimănui. Un pahar de băutură alcoolică pe zi este chiar recomandat de cercetători, potrivit studiilor efectuate în domeniul sănătății.