Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, 2 septembrie, dezbaterea unui proiect prin care celebrele păcănele să fie interzise în toate orașele din România. Șeful Guvernului a oferit drept exemplu alte state europene, membre ale UE, în care acest viciu este tăiat de la rădăcină.
În țara noastră funcționează peste 11 mii de agenții de pariuri sportive și 73 de mii de aparate mecanice reprezentând celebrele păcănele despre care vorbesc deseori românii. Adică patru astfel de „unități” la mia de locuitori. Fenomenul este cât se poate de serios, spun specialiștii.
Dependența de jocurile de noroc poate să preia controlul asupra vieții, sunt de părere experții, punctul lor de vedere fiind susținut și de victimele fenomenului.
În anul 2019, 30 la sută dintre băieții de 15 ani din România încercaseră măcar o dată să joace la păcănele. Statisticele indică cifre mult peste media europeană în acest caz, în ciuda faptului că legislația nu permite minorilor să intre în săli de jocuri de noroc.
Mai mult decât atât, sălile de jocuri de noroc nu ar trebui să fie amplasate nici în apropierea școlilor. Fenomenul poate să conducă la reale tragedii. Potrivit datelor specialiștilor, 40 la sută dintre dependenții de păcănele au cel puțin o tentativă de suicid.
În contextul dat și oferind, totodată, exemplul altor state membre ale comunității europene, Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, după ședința de partid PSD, dezbaterea unei propuneri privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Premierul le-a pus gând rău.
Șeful Guvernului a explicat că propunerea care se află la Camera Deputaților în momentul de față prevede interzicerea păcănelelor din absolut toate orașele din România.
„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Acestea, celebrele păcănele, să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, după ședința PSD.
În altă ordine de idei, în cadrul ședinței de partid a PSD a fost prezentat un sondaj CURS în care peste o mie de români au răspuns la mai multe întrebări. Una dintre ele a vizat chiar acest subiect.
Majoritatea respondenților la sondajul CURS au dezvăluit că sunt de acord, printre altele, nu cu eliminarea păcănelelor (fiindcă această idee nu era introdusă în chestionar), dar cu aplicarea unei taxe mai mari pe vicii precum alcoolul, tutunul, jocurile de noroc.
În același sondaj, cetățenii au arătat că sunt de acord cu impozitarea cu 1% a multinaționalelor pe cifra de afaceri și cu eliminarea unor facilități fiscale acordate firmelor din țara noastră, dar și cu reducerea numărului de bugetari.