Am aflat care este oraşul din România unde o garsonieră costă 4.000 de euro. Culmea, blocul nu este amplasat prin cine știe ce localitate uitată de lume din țară, ci este situat într-o localitate mare, astfel că nu te-ai fi aşteptat.
Problema lipsei unei locuințe este problema multora dintre români, care sunt astfel forțați să plătească chirie ani în șir, în contextul costurilor ridicate de creditare.
Cu toate astea, cei care pun mâna pe oarece bani, nu prea mulți la număr, au ocazia să găsească și locuințe foarte ieftine, nu neapărat în mediul rural.
Astfel, un anunț de vânzare al unei garsoniere a făcut furori pe internet. Un proprietar și-a vândut pe OLX garsoniera de 12 metri pătrați pentru suma de 20000 de lei. În euro asta înseamnă că prețul de vânzare a fost de circa 4000 de euro.
Spunem că prețul a fost, pentru că proprietatea a fost deja vândută. Garsoniera de 4 m.x 3 m. pătrați era situată într-un oraș mare, cu posibilități de locuri de muncă, astfel că relocarea nu ar fi fost o problemă. Mai exact, garsoniera era situată în Craiova, în cartierul Valea Roșie.
În anunțul de pe OLX, care între timp a dispărut după cum vă spuneam, proprietarul a oferit mai multe detalii despre locuința foarte ieftină.
Mai întâi, acesta preciza că locuința este situată la etajul 3 al unui bloc de cămine de nefamiliști. Proprietarul mai informa că locuința se vinde nemobilată, astfel că se poate veni cu mobilierul personal.
„De vânzare garsonieră baie la comun 12 mp. Liberă, nemobilată, cameră de cămin. Curată, uscată. Detalii la telefon. Strada 22 decembrie 1989, nr. 18, bloc 8, etaj 3, apartament 72”, se arata în anunțul de pe OLX.
Pe de altă parte, experții în piața imobiliară susțin că aceasta face față cu brio la evenimentele la care am fost martori și încă mai suntem, cum ar fi criza de covid, războiul din Ucraina, inflația galopantă, prețurile locuințelor menținându-se sus.
”Două scenarii sunt astăzi posibile pentru a doua jumătate a acestui an: fie puterea de reziliență a dezvoltatorilor și proprietarilor își termină resursele, se epuizează, fie cumpărătorii acceptă noua paradigmă a pieței rezidențiale, costul ridicat de creditare și implicit faptul că a fi proprietar presupune un efort consistent financiar, iar treptat numărul tranzacțiilor va reveni pe un trend de creștere, iar prețurile vor continua să reziste.
Decizia de a deveni proprietar este în primul rând una emoțională. De natură emoțională este și așteptarea unei scăderi masive de preț, cel mai bun moment de achiziție e unul singur și e mai degrabă personal: acela când îți permiți.
În condițiile în care consumul este în continuare la cote ridicate, turismul bate record după record, terasele sunt pline, industria de entertainment este și ea la un nivel unde nu a mai fost, semnalele arată totuși că amânarea și neputința stă în spatele deciziei de a nu tranzacționa.
Așadar, al doilea scenariu pare astăzi mai aproape de a se materializa”, a spus Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro.