Iubești și tu salata de vinete dar în combinație cu maioneza ți se pare puțin prea grea? Ei bine, maeștrii bucătari vin cu o soluție mai sănătoasă pentru tine. Iată cu ce să înlocuiești sosul pentru a o face la fel de cremoasă. O vei putea consuma și în zilele în care ții post.
Salata de vinete este un preparat nelipsit din bucătăria românească. Această salată gustoasă este făcută din vinete coapte amestecate cu diverse ingrediente, printre care și maioneza, care îi dă o textură mai cremoasă. Cu toate acestea, nu toți iubesc acest sos, care, pe deasupra, are foarte multe calorii și grăsimi.
Din fericire, există alternative mai sănătoase pentru a o înlocui, iar un exemplu în acest sens este pasta de susan (tahini) care se folosește de regulă la hummus. Ingredientul conferă un gust intens și aparte preparatului, o textură cremoasă și un plus de proteine.
Rețeta de vinete cu pastă de susan este inspirată din bucătăria turcească, după rețeta originală Baba ganoush. Iată ce ingrediente sunt necesare pentru prepararea ei:
Mod de preparare
Pentru început, se spală vinetele, după care se înțeapă cu o furculiță în mai multe locuri și se pun la copt, până când interiorul devine moale, numai bun de gătit.
După ce vinetele s-au răcit, se taie pe jumătate, se scoate pulpa cu ajutorul unei linguri și se pune pe un grătar sau într-o sită la scurs pentru a se elimina excesul de lichid.
În continuare, cu ajutorul unui blender sau a unui robot de bucătărie se amestecă până ce vinetele se transformă într-un piure fin pentru care se adaugă tahini, usturoi tocat, suc de lămâie și un strop de ulei de măsline. Se condimentează mai apoi cu sare și piper, după gust, și optional ardei iubite.
Se servește salata de vinete cu lipie sau pâine prăjită și poate fi inclusă în dieta vegetariană, vegană sau în post, deoarece nu conține ingrediente de origine animală.
Citește și: Nu mai pune vinetele la congelator. Aşa rămân albe şi gustoase, rezistă până primăvara