24 aug. 2023 | 09:49

Locul din România considerat de străini „cel mai frumos din ţară”. Puţini au ajuns aici, priveliştea îţi taie răsuflarea

Turism
Locul din România considerat de străini

La poalele Munților Trascău se ascunde cel mai frumos loc din România, sunt de părere turiștii străini. Deși mulți călători de peste hotare au ajuns în această regiune, puțini sunt conaționalii care știu de ea. Aici soarele răsare de două ori, luminând casele albe de poveste. Peisajul este pur și simplu de vis.

Rimetea, cel mai frumos loc din țară

Istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice – toate acestea hrănesc curiozitatea turiștilor dornici să exploreze locuri pline de poveste din România. O astfel de zonă se află ascunsă la poalele Munților Trascău, în județul Alba. Este vorba despre satul Rimetea. Ai auzit vreodată de el?

Acest micuț cătun este considerat de turiștii străini „cel mai frumos loc din România”. Se află în apropierea Pietrei Secuiului. Distanța dintre vatra satului și masiv este atât de mică încât aici, soarele răsare de două ori în fiecare zi, creând un cadru de vis.

Dimineața, masivul Piatra Secului păstrează umbră asupra satului Rimetea, chiar dacă afară este lumină. Când soarele se înalță pe cer, abia atunci răsare și în micuțul cătun, ivindu-se timid de după Piatra Secului. Așa se face că, în cel mai frumos loc din țară, soarele răsare de două ori.

Primele raze ale soarelui cuprind în lumină micile locuințe albe, toate construite în celebrul stil transilvănean, unul de poveste de altfel. Aici, simți că ești într-o altă lume. Căsuțele au ferestre verzi de lemn, neschimbate de secole, cei mai mulți păstrând tradiția arhitecturii vechi.

Ce poți să vizitezi în satul Rimetea

Până în anul 1960, satul Rimetea era cunoscut drept Trascău. Mai târziu, a fost botezat Torocko. Nemții îl știu însă după denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg. Rimetea a fost prima localitate rurală distinsă de Comunitatea Europeană cu titlul Europa Nostra, în anul 1999.

Masivii care înconjoară Depresiunea Trascăului, Vârful Cornului (1.238 m), Dealul Baiesilor (1.010 m), Ardascheia (1.250 m) și Piatra Secuiului (1.128 m), dau naștere unor peisaje spectaculoase în zonă. Dacă nu ai ajuns niciodată aici, trebuie neapărat să notezi destinația pe lista celor de vacanță.

La Rimetea poți să te implici în multe activități cu caracter turistic. Poți vizita muzeul din sat, unde se află expuse obiecte specifice activității de minerit. Moara de apă, biserica fortificată și cea mai veche casă din sat, construită în anul 1668, atrag întotdeauna privirile turiștilor curioși.

Dacă îți place să faci drumeții, nu vei rămâne dezamăgit. La doar șase kilometri de sat se află Cetatea Colțesti. Un pic mai departe găsești Cheile Aiudului, pline de măiestrie. Tot în zonă, în platourile depresiunii, poți zbura cu parapanta.