Indiferent dacă alimentele provin din grădina personală, de la magazinul alimentar sau de la restaurant, manipularea și depozitarea corespunzătoare asigură atât calitatea, cât și siguranța. Uneori, nu este atât de evident unde ar trebui depozitat un anumit produs alimentar pentru a-i menține calitatea, așa că îți spunem ce alimente să nu mai pui în frigider, motivul fiind că dezvoltă bacterii și îți pun sănătatea în pericol.
Nu mai pune aceste alimente în frigider!
Atunci când vine vorba de depozitarea alimentelor, refrigerarea nu este întotdeauna necesară. De fapt, depozitarea la rece poate avea chiar un impact negativ asupra calității anumitor alimente.
Depozitarea adecvată a diferitelor alimente este esențială pentru a le păstra cel mai bun gust, iar, înainte de a depozita alimentele, analizați acest ghid util pentru a afla ce alimente nu trebuie refrigerate și de ce.
Vezi și: Alimentele pe care să nu le mai consumi dacă au stat 24 de ore în frigider. Sunt periculoase pentru sănătatea ta
Spre exemplu, merele pot rămâne proaspete și delicioase până la o săptămână sau două pe tejghea. După acest interval de timp, depozitați-le în frigider, astfel încât să rămână gata de consum pentru mai mult timp.
Mergând mai departe, îți spunem și ce alte alimente nu ar trebui să le mai ții în frigider, nu de alta, dar dezvoltă bacterii și îți pun sănătatea în pericol.
Nu pune aceste 20 de alimente în frigider
Fie că doriți să optimizați stocarea alimentelor pentru pregătirea meselor pentru o săptămână sau să păstrați un frigider și o cămară mai organizate, este important să înțelegeți că refrigerarea nu este întotdeauna soluția.
Vezi și: Nu mai ține oala cu mâncare în frigider. Greșeala imensă pe care o fac toți românii
Înainte de a depozita alimentele, nu uitați să verificați instrucțiunile de ambalare pentru detalii specifice privind locul în care să plasați articolele în frigider sau cămară.
Următoarea listă prezintă 20 de alimente care pot și ar trebui să fie depozitate în afara frigiderului pentru a ajuta la menținerea prospețimii și aromei lor.
- Avocado: Atunci când sunt păstrate la temperatura camerei, avocado sunt mai susceptibile să se coacă mai repede decât atunci când sunt păstrate în frigider.
- Bananele: Bananele ar trebui păstrate pe blat, în cămară sau agățate de un cârlig pentru banane. Acest lucru va ajuta bananele să se coacă și împiedică coaja să se rumenească la fel de repede.
- Ardeiul gras: Ardeii grași ar trebui să fie păstrați la temperatura camerei. Dacă îi pui la frigider, este posibil ca exteriorul lor să nu mai fie la fel de crocant.
- Fructe de pădure: Pentru a vă asigura că fructele de pădure rămân proaspete pentru mai mult timp, păstrați-le în afara frigiderului.
- Pâinea: Atunci când este depozitată în frigider, pâinea poate deveni veche, dar congeleaz-o și folosește un prăjitor de pâine pentru a o dezgheța înainte de a o consuma.
- Ciocolată: Atunci când este lăsată în frigider, ciocolata poate deveni granuloasă și poate avea o aromă ternă. În schimb, optează pentru a o depozita într-un loc întunecat și uscat.
- Cafeaua: Păstrați zațul și boabele de cafea în afara frigiderului și într-un loc alternativ, cum ar fi în interiorul unui recipient sigilat din cămară, pentru a ajuta la menținerea aromei lor.
- Castraveții: Evită să depozitezi castraveții în frigider, deoarece aceștia pot deveni apoși și pot dezvolta gropițe în piele. În schimb, optează pentru a-i așeza într-un recipient etanș în cămară sau pe blatul tău.
- Usturoiul: Depozitarea usturoiului în frigider poate face ca bulbii să devină cauciucați, în schimb, păstrează-i într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi pivnița, sau într-un dulap, departe de sursele de căldură, cum ar fi plita de gătit.
- Mierea: Mierea poate deveni tare și grumoasă dacă este pusă în frigider. Pentru a-și păstra stropii de cleios neted, cel mai bine este să lași mierea la temperatura camerei.
- Sosul picant: Păstrați aroma robustă și căldura ardeiului păstrând sosul picant în afara frigiderului și în cămară, cu excepția cazului în care pe ambalaj vi se indică altfel.
- Pepenele roșu: Lăsați pepenii întregi să se coacă în afara frigiderului, dar, totuși, dacă sunt tăiate în felii, bucățile de pepene galben trebuie să fie refrigerate.
- Nucile: Protejați aroma nucilor, cum ar fi caju și migdalele, ascunzându-le într-un recipient ermetic în afara frigiderului.
- Uleiul de măsline: Uleiul de măsline se poate întări în frigider. Evită acest lucru depozitându-l într-o zonă răcoroasă și întunecată din bucătăria ta.
- Ceapa: Umiditatea din frigider poate face ca ceapa să se înmoaie și să mucegăiască. În schimb, depozitează-le într-un loc răcoros și uscat, departe de cartofi.
- Murăturile: Murăturile sunt deja conservate și pot fi păstrate în siguranță în borcane, permițându-vă să economisiți spațiu în interiorul frigiderului pentru alte articole.
- Cartofii: Pentru că umiditatea din frigider îi poate face să devină grunjoși și dulci, cartofii sunt cel mai bine păstrați la temperatura camerei într-o pungă de hârtie.
- Sosul de soia: Procesul de fermentare implicat de sosul de soia înseamnă că îl poți păstra într-un dulap până la un an. Din nou, urmați întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj, deoarece nu toate produsele sunt la fel.
- Roșiile: Păstrează roșiile la temperatura camerei, în afara frigiderului, pentru a ajuta la protejarea aromei și suculenței lor.
- Oțetul: Nivelul ridicat de aciditate al oțetului îl face ideal pentru a fi depozitat la temperatura camerei.
Păstrați rafturile superioare libere
Ce sunt alimentele cu termen de valabilitate?
Alimentele care se păstrează la raft sunt articole care pot fi depozitate pe un raft al cămării sau într-un dulap timp de un an sau mai mult. În plus, aceste articole nu trebuie să fie gătite sau refrigerate înainte de a fi consumate.
Multe dintre exemplele de mai sus pot fi considerate alimente cu termen de valabilitate. Alte exemple includ varietăți de conserve de carne, pește, fructe și legume, precum și de cereale, biscuiți și granola.
Vezi și: Alimentele pe care să nu le lași în frigider mai mult de 24 de ore. Se strică imediat
Păstrarea în bucătărie a unor alimente stabile la raft ca acestea este o modalitate eficientă de a menține un frigider organizat și neîngrămădit.
De asemenea, alimentele cu rafturi stabile sunt utile dacă nu aveți la dispoziție un frigider funcțional și totuși trebuie să depozitați articole.
Cum pot asigura o păstrare adecvată a alimentelor în frigiderul meu?
Este important să depozitați alimentele în locul potrivit pentru a asigura gustul și textura potrivite.
Aranjați-vă frigiderul în așa fel încât să faciliteze depozitarea adecvată a alimentelor și să ajute la minimizarea potențialelor deteriorări.
Pentru o depozitare optimă a alimentelor, se recomandă în general să păstrați rafturile superioare libere pentru alimentele preparate, resturile și alte articole care sunt gata de consum.
De cealaltă parte, rafturile inferioare sunt în general mai reci și rezervate pentru ingredientele crude, cum ar fi carnea.