Mărul este poate unul dintre cele mai cunoscute, dar și consumate fructe în România. Cu toate acestea, puțini sunt cei care vorbesc despre proprietățile inedite ale cojii sale. Tu știi cum poți să o folosești în avantajul tău? O gospodină a pus coji de mere în grădină; în câteva zile totul s-a schimbat.
Dacă îți place să mănânci mere, avem o veste bună pentru tine: aceste fructe reprezintă o resursă cu adevărat valoroasă pentru sănătatea ta. Nu doar pulpa fructului prezintă beneficii pentru organismul tău, ci și coaja, deși despre aceasta se vorbește mai puțin.
Acest fruct este des folosit în bucătărie. Dacă nu este consumat sub formă propriu-zisă, este folosit în diverse preparate, deserturi și alte astfel de sarcini culinare. Puțini știu că proprietățile mărului trec dincolo de această sferă, după cum a demonstrat și o gospodină.
O gospodină a pus coji de mere în grădină, pe solul în care cultiva diverse plante, pentru a nu le arunca la gunoi, după ce a auzit că bunica sa proceda așa. Spre surprinderea ei, în doar câteva zile lucrurile s-au schimbat. Asta pentru că mărul are valoare biologică semnificativă pentru pământ, potrivit specialiștilor.
Coaja de măr este utilă în ale grădinăritului. Știai că învelișul extern al acestui fruct poate juca rolul unui compost? Coaja mărului are un conținut mare de fibre și antioxidanți, deși și pulpa fructului are foarte mulți nutrienți. Mulți neglijează însă coaja și o aruncă la gunoi.
Data viitoare când decojești mere, nu arunca învelișul extern al fructelor. Ia cojile și, dacă ai o grădină sau cultivi plante aromatice în locuința ta, pune-le în ghivecele acestora. Cojile de măr sunt pur organice. Se vor descompune rapid și vor ajuta la fertizilarea solului, iar plantele vor crește sănătoase.
Știai că, dacă zdrobești coaja de măr, poți obține un exfoliant puternic, cu rol de hidratare a pielii tale? Specialiștii spun că îl poți amesteca cu ulei de cocos sau cu zahăr, în așa fel încât să ajuți la îndepărtarea celulelor moarte de pe corp. Te vei bucura de o piele foarte fină!
Tot cojile de măr le poți infuza pentru a obține ceai. Puține gospodine practică acest lucru, însă ceaiul de mereu este foarte aromat și fin la gust. În acest fel, poți furniza organismului și nutrienții din coaja de măr, nu doar din pulpa acestuia.
Citește și: Leguma care are gust de măr, cultivată şi în România. Aspectul e înşelător
Nu în ultimul rând, poți să prepari un spray natural, cu care să schimbi mirosul din locuință. Amestecă învelișul extern al mărului cu oțet și apă. Lasă soluția la stat timp de câteva ore, apoi pulverizeaz-o prin casa ta. Vei reuși să elimini mirosurile neplăcute.