19 aug. 2023 | 09:54

Care este pluralul cuvântului jantă, de fapt. Prea mulţi români greşesc

Diverse
Care este pluralul cuvântului jantă, de fapt. Prea mulţi români greşesc
Care este pluralul cuvântului jantă, de fapt. Prea mulţi români greşesc

Limba română, ca oricare altă limbă, poate produce erori în ceea ce privește folosirea anumitor cuvinte. De cele mai multe ori, oamenii greșesc formele de plural ale anumitor cuvinte, ceea ce nu este deloc confortabil pentru un vorbitor nativ. Mulți greșesc și forma cuvântului jantă, motiv pentru care ne-am gândit să explicăm cum este corect.

Forma de plural a cuvântului jantă

Limba română este una extrem de complexă, cu multe reguli stricte, pe care nici măcar vorbitorii nativi nu le știu în totalitate. Putem avea parte de confuzii în unele situații, motiv pentru care trebuie să cerem ajutorul sau să citim mai mult ca să evităm neplăcerile.

Cuvântul „jantă” este un substantiv feminin din limba română și se referă la partea exterioară a unei roți de vehicul, care susține pneul. Când dorim să folosim acest cuvânt la plural, ar trebui să ne gândim puțin la forma corectă înainte de a vorbi.

Mulți tind să spună jenți sau chiar genți când vor să decline substantivul jantă, dar trebuie să afle că fac o mare greșeală. Cele două forme sunt complet greșite și nu au nici cea mai mică legătură cu varianta corectă, care este una singură: jante.

Greșeli frecvente în limba română

Chiar dacă adjectivul „drag” are o singură formă acceptată pentru pluralul atât masculin, cât și feminin – „dragi” – vorbitorii tind să facă o distincție între cele două genuri, ceea ce poate duce la apariția formei incorecte „drage”, mai ales atunci când aceasta capătă o semnificație de substantiv în prezența unui adjectiv pronominal „mele”.

Citește și:Cum se scrie corect gramatical: demult sau de mult?

Cu toate acestea, este greu de crezut că există vorbitori care folosesc acest adjectiv în această formă în contextul său normal, adică în apropierea substantivului: „colege drage”, „drage colege”.

Una dintre cele mai frecvente erori de scriere este legată de forma de plural a substantivului „membru”, care este folosit atât în forma articulată, cât și în cea nearticulată: „membri” sau „membrii”.

Această dublă variantă reprezintă un mister pentru majoritatea utilizatorilor limbii române, care nu știu exact când este necesar să se dubleze litera „i” și de ce. Explicația gramaticală este simplă: cuvântul se scrie cu un singur „i” atunci când este folosit în forma nearticulată și cu doi „i” atunci când apare articulat.

Prepoziția „datorită” se folosește cu sens pozitiv, iar „din cauza”, cu sens negativ.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente greșeli din limba română. Este important să fim atenți la modul în care utilizăm cuvintele și să consultăm surse de încredere atunci când suntem nesiguri cu privire la ortografie sau gramatică.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Click.ro
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20 de ani după gratii: „N-aș putea să o urăsc”
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Cea mai bună metodă de curățat cuptorul cu microunde. Modul în care îl faci Lună
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
S-au golit conturile de bani. Avertisment pentru cei care fac tranzacții online: E o înșelătorie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce mesaje tulburătoare a primit Adriana Bahmuțeanu de la unul dintre fii. Băiatul a folosit replici dure la adresa mamei lui
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro