Un nou proiect al MAI face referire la schimbări majore legate de cărțile de identitate ale românilor, începând cu vârsta la care vei intra în posesia buletinului.
Până acum, un copil avea primul buletin de la vârsta de 14 ani. Așa pare să fi fost dintotdeauna. Dacă se materializează un nou proiect al MAI, românii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate de la vârsta de 12 ani. Noile documente identificare, la fel ca pașapoartele biometrice, sunt prevăzute cu un cip pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente în format digital.
Noul act de identitate modernizat poate fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică specifică asigurărilor de sănătate din țara noastră. Nu știm dacă noul format de buletine va fi implementat la scară largă, dar oficiali de la Ministerul Afacerilor Interne au înaintat în dezbatere un proiect în acest sens.
Noul proiect de lege menționează faptul că o carte de identitate poate fi eliberată la cere și mai jos de vârsta de 12 ani, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali. Cărțile de identitate simple vor fi în continuare disponibile, dar românii nu le vor mai putea folosi pentru a călători în străinătate. Cu alte cuvinte, nu vor mai ține loc de pașaport în Uniunea Europeană.
Inițiativa MAI nu este una nouă, ci, mai degrabă, reprezintă o aliniere la regulamentul Uniunii Europene 2019/1157. Data limită pentru emiterea cărților de identitate electronice este 2 august 2021. În privința datelor care vor fi stocate pe cipul integrat în cartea de identitate, particularitățile respective la vezi mai jos.
Noile cărți de identitate vor avea o valabilitate de 10 ani după vârsta de 18 ani, de 6 ani de la 12 până la 18 ani și nelimitat după 70 de ani.