17 aug. 2023 | 15:28

Cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Secretul grădinarilor experți

Utile
Cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Secretul grădinarilor experți
”O livadă va transforma un teren în peisaj, o grădină într-un ecosistem tridimensional”

Pomii fructiferi sunt atractivi și de lungă durată pentru orice grădină sau parcelă. Dar este extrem de important cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Așa că, ne-am gândit ca, împreună cu grădinarul redacției, să-ți spune care este secretul grădinarilor experți.

Grădinarul redacției îți spune cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte

Sunt puține lucruri mai generoase decât să plantezi o livadă. Fie că ai un câmp sau o terasă, să plantaezi pomi fructiferi înseamnă să-ți faci un viitor mai bun, mai frumos.

VEzi și: Ce se poate planta între pomii fructiferi. Secretele celor mai iscusiți grădinari pentru recolte bogate

Plantarea unei livezi este o mare responsabilitate. Este ușor să o faci cum trebuie, dar, din păcate, la fel este și să o faci greșit.

”Nu este vorba de un rând de salată de care să te bucuri în câteva luni”, li se destăinuie experții prietenului noustru, grădinarul redacției.

Cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Secretul grădinarilor experți”O livadă va transforma un teren în peisaj, o grădină într-un ecosistem tridimensional, o terasă într-un loc de abundență fructuoasă, și poate face acest lucru pe parcursul a zeci de ani, chiar generații.”

 

Începi cu șase pomi, indiferent de ce livadă ai avea

Referitor la tema de azi, cum să plantezi pomii fructiferi potriviți, una din recomandările primite ar fi să începi cu șase pomi pentru o livadă mai mică și șase pentru o livadă medie și mare, după cum urmează:

  • Mure: Niciun fruct nu este mai delicios,
  • Gutui: Pentru atât de multe motive, inclusiv înflorirea pomilor, mirosul fructelor care se coc în casă, ginul de gutui, etc,
  • Doi peri asiatici: O pereche pentru polenizare, dar și pentru că fructul crocant, aromat și suculent este o îmbunătățire uimitoare față de imitațiile din supermarketuri,
  • Prune „Victoria”: Da, le puteți cumpăra din magazine, dar prunele pe care le obțineți din propriul copac au o aromă superioară pentru a fi consumate proaspete,
  • Doi meri: O pereche compatibilă din punct de vedere al polenizării, cu o recoltă eșalonată,
  • Doi peri: O pereche compatibilă din punct de vedere al polenizării, cu o recoltă eșalonată,
  • Un prun: Un gage, un damson sau un plumcot, toate polenizate de obicei cu plăcere de „Victoria”,
  • Un cireș Morello: autofertil, delicios pentru gustul nostru și, de obicei, mai puțin atrăgător pentru păsări.

S-ar putea să nu fie livada perfectă pentru tine, dar modul de gândire din spatele ei te va ajuta să ajungi la livada ta.

Secretul grădinarilor experți

Indiferent de tipul de fructe pe care doriți să le cultivați, experții spun că, dacă dorești să cultivi un pom fructifer într-un recipient, există un anume mod în care fluctuațiile extreme de temperatură pot cauza probleme.

Cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Secretul grădinarilor experți

Smochinele fac o dulceață excelentă, iar frunzele dau o aromă de nucă de cocos la multe feluri de mâncare.

Se recomandă să mutați recipientele în spatele unui garaj sau al unui șopron în timp ce pomii sunt în repaus iarna, astfel încât să nu fie readuși la viață prea devreme de o zi neașteptat de însorită.

Dacă ai doar o suprafață mică de cultivare, o opțiune excelentă este să creezi un pom fructifer cu spalieri.

Ideea este să plantezi tânărul pom fructifer în spatele unui perete sau a unui gard. Pe măsură ce ramurile sale cresc, le antrenezi să se întindă pe orizontală, folosind excelent un spațiu care este adesea lăsat gol și neproductiv.

Vezi și: Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii fructiferi în aprilie. Vei avea fructe până în toamnă

Ai nevoie de puțină răbdare atunci când crești pomi fructiferi din tineri altoiți. De exemplu, prunul ”Victoria” se dezvoltă de la o crenguță tânără, cu rădăcini goale, la un copac înfloritor care dă primele fructe, dacă șii cont de sfaturi.

De asemenea, nu uitați de dăunători, tăiere și crearea unui gard viu de pomi fructiferi comestibili.

Sfaturi despre cum să plantezi și să îngrijești pomii fructiferi

Gândește-te unde vei amplasa pomul fructifer și de ce condiții de creștere are nevoie înainte de a alege specimenul perfect pentru parcela ta, ne sfătuiește și grădinarul redacției.

Nu uita că pomii care se polenizează încrucișat trebuie să fie destul de apropiați și că este mai bine să ții fructele care cad departe de poteci și terase.

Se obișnuiește să se cumpere pomi fructiferi cu rădăcinile goale, gata să fie plantați cât mai curând posibil.

Experții spun că este o idee bună să înmoi rădăcinile pomilor fructiferi înainte de plantare pentru a te asigura că acestea nu sunt uscate atunci când intră în pământ.

Sapă o groapă suficient de adâncă pentru a te asigura că toate rădăcinile pot fi îngropate, acoperă-le cu pământ și udă-le bine.

Polenizarea și vremea sunt esențiale pentru o recoltă bună de la pomul tău fructifer. În afară de soiurile autofertile, ea spune că majoritatea pomilor fructiferi se bazează pe faptul că un copac partener din același grup crește în apropiere și pe munca intensă a insectelor polenizatoare.

Este important să știi și care este modul în care schimbările climatice influențează momentul recoltării fructelor.

Contează foarte tare și solul unde vrei să plantezi

Este important să știți ce fel de sol ai, astfel încât să te asiguri că pomii fructiferi primesc suficientă apă. De exemplu, pentru a-ți menține pomii maturi de măr bine hidratați, trebuie să plănuiești să pui toamna un strat consistent de mulci cu bălegar de cal putrezit pentru a îmbunătăți retenția apei.

Tunderea este esențială dacă vrei ca pomii fructiferi să rămână fericiți și sănătoși. Unii fermieri pregătesc pomii fructiferi pe cordoane întinse de-a lungul patului de grădinărit, sau ca espadrile pe un perete.

Aceștia taie ramurile iarna pentru a menține pomii puternici și în formă bună, în timp ce o tăiere suplimentară în timpul verii ține sub control creșterile rătăcite și stabilește mugurii care vor da rod în anul următor.

Vezi și: Când se pune îngrășământ la pomii fructiferi, de fapt. Cum se aplică corect ca să fie roditori

Ai grijă primăvara la excesul de verde din pomii fructiferi

Primăvara, pomii fructiferi au tendința de a produce o mulțime de creștere verde. Specialiștii mai spun că acest lucru poate împiedica aerul să circule liber în jurul frunzelor și poate crește riscul apariției dăunătorilor și a bolilor.

Se recomandă tăierea pomilor fructiferi în timpul verii, mai ales la pomii de măr, pere, gutui, cireșe și prune.

Cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Secretul grădinarilor experți

Mărul Braeburn produce recolte uriașe de fructe delicioase

Când vezi o mulțime de fructe prețioase care se formează pe pomii fructiferi, ești tentat să dorești ca toate să ajungă la dimensiunea maximă. Grădinarul redacției explică de ce ar trebui să subțiațiem fructele din pomi.

El spune că unele fructe ar trebui îndepărtate în luna iunie, când pomii vor renunța în mod natural la o parte din bogăția lor.

Vezi și: Cum să tai corect pomii fructiferi la început de primăvară. Trucurile grădinarilor profesioniști

Dacă se face un pas înainte în acest proces natural, se va îmbunătăți sănătatea și calitatea fructelor și se va evita ca ramurile să fie supraîncărcate și deteriorate.

Grădinarul redacției și concluzia de final

Deși sunt multe lucruri de ținut cont, acum ai aflat cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte, plus alte secrete importante ale celor care se ocupă cu pomii fructiferi. Dacă ții cont de sfaturi, s-ar putea să ai noroc și tu. Așa că, Baftă la treabă și grădinărit!

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Telefoanele care emit cele mai multe radiații. Lista neagră
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, nuntă în secret? O dragoste costisitoare
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Anunț pentru cei cu telefoane mobile. Schimbare radicală la WhatsApp. Nu va mai funcționa
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru DONALD TRUMP! Republicanii au intrat în PANICĂ
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro