Limba română vine cu o serie de provocări, chiar și pentru nativi. Uneori, chiar și forma de plural a anumitor cuvinte ne poate da bătăi de cap. Printre cuvintele a căror formă de plural îi pune în dificultate pe români se numără și cuvântul ”plajă”. Află, din rândurile de mai jos, care este forma corectă de plural a acestui cuvânt.
Graba sau oboseala ne pot pune, uneori, în situația de a face o serie de greșeli. Mai mult, din neatenție, românii folosesc și o serie de pleonasme, care sunt definite ca fiind o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii sau propoziții care repetă aceeași idee, conform Dicționarului Explicativ Român. ”Cobor jos”, un exemplu pe care l-ați auzit cu siguranță.
De asemenea, aceștia folosesc și o serie de formulări greșite. Spre exemplu, mulți români folosesc ”decât” în loc de ”numai” sau ”doar”. ”Am decât o carte” formulare greșită, deoarece ”decât” se folosește în construcții negative. Din punct de vedere gramatical, corect ar fi ”Nu am decât o carte” sau ”Am numai/doar o carte”.
Te-ar putea interesa și: Care este varianta corectă de plural a cuvântului ‘dragă’. Aproape toţi românii greşesc
Și formulările care presupun folosirea cuvintelor ”datorită” și ”din cauză”, le dau bătăi de cap multor persoane. Când facem referire la un eveniment fericit folosim ”datorită”, iar când ne referim la ceva negativ folosim ”din cauza”. De exemplu: ”Am câștigat datorită lui”, nu ”Am câștigat din cauza lui”.
Însă, existe și anumite cuvinte ale căror formă de plural poate crea bătăi de acp. Printre acestea se numără și cuvântul ”plajă”
Te-ar putea interesa și: Aragaze sau aragazuri, care este varianta corectă? Mulți români folosesc forma greșită
În momentul în care întâmpinăm dificultăți cu privire la forma unui anumit cuvânt, putem consulta Dicționarul explicativ al Limbii Române. Potrivit acestuia, forma corectă de plural a cuvântului ”plajă” este ”plaje”.
- plajă, plaje: Porțiune de teren, acoperită cu nisip fin, de la baza unei faleze sau de pe panta lină dinspre mare a unui cordon litoral.
- Fiecare dintre cele două regiuni luminoase ale fotometrelor de comparație, ale căror luminozități trebuie aduse la egalitate.
- Porțiune degajată a punții la prova și la pupa unei nave.
tehnică Plajă de modulație = domeniu de modulație.
Suprafață delimitată (a unui obiect, corp etc.).
Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului soare. Puțini români știu