16 aug. 2023 | 09:24

Ce se întâmplă dacă mănânci prune în fiecare zi. Cine nu ar trebui să consume deloc aceste fructe

Sănătate
Ce se întâmplă dacă mănânci prune în fiecare zi. Cine nu ar trebui să consume deloc aceste fructe
Românii care nu au voie să mănânce prune

Prunele sunt cunoscute pentru propietățile lor diuretice dar și pentru stimularea sistemului nervos. De-a lungul timpului, s-a descoperit că prunele ameliorează stările inflamatorii ale ficatului şi splinei. Mai mult, aceste fructe sunt bogate și în oxalați. Însă, foarte multe persoane au tendința de a le consuma zilnic. Ce se poate întâmpla?

Cine ar trebui să evite consumul de prune?

Prunele nu sunt recomandate pentru toată lumea. Spre exemplu, persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare se expun unor riscuri. Potrivit medicilor, prunele conțin oxalați care se pot acumula și cristaliza.

De asemenea, pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune. Dacă suferi de una dintre aceste boli, este indicat să ceri sfatul medicului.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corp când mănânci pâine zilnic. Mulți români nici nu au habar la ce riscuri se supun

Ce conțin prunele?

De-a lungul timpului, specialiștii au descoperit că una sau două prune (aproximativ 70 de grame) îți asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din doza zilnică recomandată de cupru, 4% din fibre și 3% din potasiu.

Pe lângă acestea, prunele conțin apă, zaharuri, distribuite între glucoză, fructoză şi zaharoză; fibre alimentare (celuloza şi pectine); acizi organici, care favorizează eliminarea acidului uric; săruri minerale, în special potasiu; vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E şi D); antociani (în coajă), substanţe antioxidante care conferă fructului culoarea specifică; tanini şi substanţe amare în frunze şi scoarţa pomului.

O altă substanță care se poate regăsi în interiorul prunelor este și resveratrolul, care se găseste în compoziţia prunelor închise la culoare, între indigo şi negru şi vişiniul cel mai închis.

Se pare că acesta este colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum, de 4-5 ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.

Te-ar putea interesa și: Prunele îngraşă sau slăbesc? Când trebuie să le eviţi, de fapt

Beneficiile consumului de prune

Prunele au o serie de beneficii pentru cei care le consumă. Potrivit specialiștilor, prunele nu conțin multe grăsimi. De precizat este că, acestea nu conțin grăsimi saturate, care pot crește riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

De asemenea, prunele sunt pline de vitamina C. Mai mult, acestea pot combate anemia. Acest lucru se datorează Vitaminei C prezente. Chiar dacă au un gust dulce plăcut, acestea sunt slab calorice și nu conțin grăsimi saturate, ci doar nutrienți benefici sănătății (minerale, vitamine și fibre).

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci migdale în fiecare zi. Specialiștii au explicat

Parteneri