Indiferent de ce încălcări ale Codului Rutier am vorbi, până de curând, odată ce îți era suspendat permisul de conducere, existau anumite proceduri de restituire. Conform noii OG nr. 29/ 2023, în cazul celor depsitați ca și consumatori de substanțe psihoactive, regulile de recuperare se schimbă, plus alte noi reglementări.
Săptămâna trecută, pe 10 agust, în urma unor propuneri venite de la Ministerul Afaceri Interne, s-au modificat mai multe aspecte legislative cu privire la suspendarea și recuperarea permiselor de conducere în anumite condiții.
Aceeași OG a mai adus și alte modificări, despre care deja am mai relatat, dar le vom reaminti și pe acelea.
Vezi și: Amenzi de peste 50.000 de lei pentru șoferii din București. Ce au descoperit polițiștii în weekend
Referitor la cum îți recuperezi permisul de conducere după ce a fost reținut de polițiști, OG nr. 29/ 2023 aduce modificări clare în ceea ce-i privesc pe participanții la trafic al căror permis a fost suspendat în urma constatărilor făcute de polițiști cu privire al existența în organism a unor substanțe psihoactive.
Conform legislației, aceste constatări se fac prin prelevarea de probe din salivă, iar în baza rezultatelor analizei făcute la mostrele biologice, se decide dacă permisul trebuie suspendat sau nu.
Conform noii reglementări, un șofer își poate recupera permisul de conducere suspendat în aceste condiții, doar pe baza unor analize făcute de instituțiile medico-legale autorizate. În urma acestor analize, și doar atunci, se poate sau nu recupera permisul de conducere.
Așa cum scriam în ziua aprobării OG nr. 29/ 2023, există și o veste importantă pentru românii din Diaspora, simplificându-se modul în care acești români vor putea să-și preschimbe permisele de conducere, inițial obținute în România și ulterior preschimbate în țara de reședință, fără obligativitatea trecerii printr-o școală de șoferi, ci doar printr-un nou examen practic, așa cum scriam aici.
Vezi și: Cod rutier 2023. Se schimbă regulile de circulație. Toți șoferii trebuie să afle noile modificări
Încă de la începutul anului, guvernul a emis mai multe acte normative ce au adus modificări Codului Rutier, a eliminat anumite prevederi și a adăugat altele, însoțite și de un număr important de amenzi contravenționale, iar valorile, în cazul unora pot ajunge și până la 1.100 de lei.
Așa cum relatam de curând aici, șicanatul în trafic nu a fost lăsat fără a fi reînoite amenzile în 2023.
Așadar, conform noilor reglementări, în cazul în care un participant la trafic este prins făcând asta pe șoselele României riscă amenzi contravenționale, puncte de amendă și chiar suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de cel puțin o lună, în funcție de gravitatea acțiunii acestuia.