Mulți dintre români au printre ustensilele de grătar și o perie de sârmă pe care o folosesc la frecarea grătarului de resturile rămase de la ultimul grătar sau de rugina acumulată. De ce să nu mai cureți sub nici formă grătarul cu peria de sârmă. Cât de periculos e de fapt. Avertismentul medicilor.
Curățarea grătarului cu perii metalice te poate duce la spital. Un medic a explicat riscurile pentru sănătate ale unei rutine de curățare inadecvate atunci când vine vorba de a curăța grătarul.
Foarte mulți dintre români adoră grătarul și fac des așa ceva, fie în propriile curți sau în locurile special amenajate de pe spațiul public. Însă nu mulți știu că nu este indicat să se curețe grătarul cu perie de sârmă metalică cu peri mici.
Experții în făcut grătrul spun că așa cum se procedează în cazul veselei, care este spălată după utilizare, la fel se procedează și în cazul ustensilelor pentru grătar și cu grătarul în sine.
Există oameni care pur și simplu lasă reziduurile să adere pe grătar pentru ca acesta să capete aromă, însă adevărul este că până la urmă grătarul tot trebuie curățat de rezidurile de la grătarul trecut.
Însă, Dr. Martínez Vite a precizat faptul că atunci când curățați grătarul cu o perie convențională din peri metalici, acesta poate începe să piardă treptat firele mici.
Astfel, aceste fire ascuțite ar putea ajunge în esofag și pot provoca probleme medicale mari. În multe cazuri rămân în tractul superior, însă dacă ajung în stomac pot cauza probleme grave.
Expertul în sănătate recomandă ca grătarul să fie curățat cu o perie cu peri metalici dar mai lungi, care nu se desprind. De asemenea, după ce grătarul a fost curățat cu peria acesta poate fi șters cu o ceapă, cu un cartof curățat, în timp ce alții recomandă ștergerea lui cu o bucată de grăsime.
Pe de altă parte, chef Adi Hădean a spus de ce să ținem contcând alegem carnea pentru un grătar perfect.
”Prețul nu este o garanție a calității – poate să fie o indicație, dar nu neapărat pentru că e o piață foarte sălbatică. Înveți în timp, nu este o rețetă. În București mai găsești oameni care lucrează… Mă duc în piață, oameni care lucrează cu ferme mici, cu producători mici, care nu au nevoie să facă marfă care ține un infinit de ani pe raft.
Multe din probleme vin din faptul că ne-am obișnuit să avem la dispoziție orice oricând. Dacă scrie pe ea că e BIO sau organic nu înseamnă că e și bun.
Nu înseamnă că BIO acela a fost și crescut bine. Animalul se compune din tot ce a mâncat și din felul în care a mâncat și din experiențele pe care le-a avut, de fapt. La fel cum suntem și noi”, a spus Adi Hădean.