De ce este bine să aprinzi tămâie în casă în fiecare zi? Această întrebare este pe buzele tuturor creștinilor care țin cont de anumite superstiții. Tămâia joacă un rol important în viața credincioșilor și este un ritual nelipsit din biserici. Preotul o folosește pentru a înmiresma lăcașul de cult în timpul slujbelor, însă aceasta se poate folosi și în casele creștinilor. Arderea ei are o semnificație profundă, de aceea vă prezentăm toate detaliile în materialul următor!
Tămâia este nelipsită din toate bisericile din România, preoții folosindu-se de ea pentru a înmiresma lăcașurile de cult în timpul slujbelor. De asemenea, tămâia este folosită și în locuințe, nu doar în spațiile religioase și spirituale.
Creștinii cred că o casă tămâiată este o casă ferită de energii negative. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu știu care este semnificația acestei substanțe rășinoase care se extrage din scoarța livanului, un copac exotic originar din Africa și Orientul Mijlociu.
Specialiștii susțin că este foarte important să tămâiem locuința zilnic. Se spune că mirosul şi fumul de tămâie țin departe forţele răului și au puterea de a alunga orice duh necurat din locuință. De asemenea, tămâia simbolizează cererea și dorința celui care se roagă, pentru ca rugăciunea să fie primită de Dumnezeu.
„Tămâierea, înălțarea și răspândirea unor miresme binemirositoare prin arderea de tămâie reprezintă mărturisirea credinței și a supunerii noastre față de Dumnezeu, prin fumul binemirositor care se înalță spre cer ca semn al jertfei noastre, al gândului nostru și al inimii noastre deschise către Dumnezeu cu mulțumire și încredere.”, explică Părintele Coman Constantin în „Casa Creștinului”, Ghidul Practic al Creștinului Ortodox, Editura Bizantină, București.
Vezi și: Din ce este făcut mirul. Floarea specială care îi dă parfumul unic se cultivă și în România
Așadar, tămâia poate fi aprinsă în casă zilnic sau de fiecare dată când ne rugăm. Trebuie menționat faptul că, cu cât vom realiza acest proces mai des, cu atât mai mult vom avea parte de ocrotire și liniște în casă. De asemenea, tămâia poate fi arsă sub diferite arome, acestea variind de la trandafiri, liliac sau iasomie.
Acasă, tămâierea se face în același timp cu rugăciunile. Atunci când aprindeți tămâie în locuință, este musai să o treceți pe lângă toate icoanele și să tămâiați toate camerele din casă. De asemenea, este bine să treceți cu tămâie și pe lângă vase, haine sau mâncarea dată de pomană, înainte de a fi împărțită sărmanilor.
Tămâia însoțește orice rugăciune săvârșită la casa credinciosului, pentru că în acest mod ne mărturisim credința și supunerea noastră față de Dumnezeu.
În plus, se spune că fumul de la tămâie este semn al jerfei noastre, al gândului nostru și al inimii noastre deschise către Dumnezeu și Maica Domnului. În același timp, ritualul de tămâiere a casei reprezintă mulțumire și încredere în Domnul, drept urmare, atunci când ardem tămâie în casă este bine să rostim o rugăciune specifică. Totodată, putem rosti și alte rugăciuni binefăcătoare, printre care Psalmul 50 sau Rugăciunea Sfintei Cruci.
„Tămâie aducem Ție, Hristoase, rostește preotul înaintea Liturghiei, întru miros de bună mireasmă duhovnicească, pe care primind-o intru jertfelnicul Tău cel mai presus de Ceruri, trimite-ne nouă harul Preasfantului Tău Duh.”, se arată în rugăciunea tămâierii.
Vezi și: Sfânta Parascheva 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători
Conform înscrisurilor bisericești, tămâia se folosea încă din antichitate. Vechii evrei o întrebuințau ca un articol absolut necesar în ceremoniile religioase. Tămâia era folosită în religiile păgâne, fie curată, când se ardea pe altarul exterior, fie amestecată cu alte materii aromate când se tămâia interiorul templului. Drept urmare, tămâia era privită ca una dintre cele mai prețioase daruri ce se pot aduce lui Dumnezeu.
Pentru cei care nu știau până acum, tămâia provine din seva uscată de la arbuștii Boswellia. Acești arbuști se regăsesc în Oman, Somalia, Etiopia și Yemen. Rășina aceasta este tămâia care se arde ulterior. Pentru a o obține, este crestată scoarța copacilor cu ajutorul unui instrument care seamănă cu o daltă.
După crestarea scoarței, curge o sevă albă, cu o textură cremoasă. Prima sevă este îndepărtată și se lasă crestătura să se usuce câteva zile. Apoi se lărgește, iar a doua sevă este lăsată pe copac timp de 14 zile până se usucă. După ce timpul a expirat, seva uscată este adunată și folosită ca tămâie.
Vezi și: Ce este tămâia și din ce este făcută, de fapt. De ce este bine să o ai în casă