11 aug. 2023 | 12:50

Lovitură grea pentru pensionari. De când nu va mai fi posibilă recalcularea pensiilor, în România

Social
Lovitură grea pentru pensionari. De când nu va mai fi posibilă recalcularea pensiilor, în România
Ce se intampla cu recalcularea pensiilor

Lovitură grea pentru pensionari. De când nu va mai fi posibilă recalcularea pensiilor, în România. Noua Lege a pensiilor a fost adoptată, însă se aplică doar parțial, o serie dintre prevederile acesteia fiind amânate de la an la altul.

Vești proaste pentru pensionari. De când nu se vor mai recalcula pensiile

În 2023 va disparea una dintre facilitățile care a fost acordată celor care urmează să iasă la pensie, respectiv posibilitatea cumpărării de vechime.

Actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii ar trebui să se aplice până la 1 septembrie 2023, dupăcare, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), numai că aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată iar și aceasta se va aplica, în teorie, tocmai din ianuarie 2024.

Până când se poate cumpăra vechime

Astfel, cel puțin deocamdată, 31 august este ultima zi când acest lucru mai este posibil, conform condițiilor legislative actuale. De asemenea, posibilitatea de a cumpăra stagiu de cotizare retroactiv la o cotizație minimă de 25% din salariul minim brut pe economie, respectiv 3.000 lei, se stopează.

De asemenea, persoanele care au încheiat un contract de asigurare socială, adică care au cumpărat vechime, pentru viitor cu plata lunară, vor putea să achite în continuare o cotizație minimă de 825 lei începând cu 01.09.2023, în cazul în care salariul minim brut pe economie va ajunge la 3300 lei.

În plus, reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare sunt proceduri prin care se ajustează sau corectează sumele aferente pensiilor, în cazul în care aceste proceduri sunt inițiate de către titularii de pensie.

Ce se întâmplă în cazul revizuirii

În caz de revizuire, această acțiune poate fi efectuată și de către instituțiile de pensii, dar este surprinzător faptul că majoritatea revizuirilor realizate de acestea conduc la decizii prin care pensionarii sunt obligați să plătească sume considerate „drepturi necuvenite”.

De asemenea, nu se acordă plăți retroactive către pensionari din partea instituțiilor de pensii în urma revizuirilor, observația fiind una empirică.

Ce pensii se vor menține în plată în urma recalculărilor

Astfel, se recomandă ca reevaluarea să fie terminată până la sfârșitul anului pentru persoanele care beneficiază deja de pensii mai mari decât cele rezultate în urma reevaluării conform noii legi (127/2019), pentru care formula exactă încă nu a fost stabilită în mod definitiv.

Conform regulilor reevaluării, pensia care trebuie menținută în plată, după reevaluare, este cea mai mare dintre pensia actuală și cea rezultată în urma aplicării noii formule de calcul.

Mai trebuie precizat că un grup de pensionari cu siguranță va avea pensii mai mici după reevaluare, motiv pentru care pentru aceștia este foarte important să completeze sau să corecteze pensia până la sfârșitul anului.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro