Direcția Națională Anticorupție (DNA) redeschide în instanță dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din anul 2009, în care erau cercetate și Elena Udrea și Ioana Băsescu. Procurorii de la Serviciul Judiciar cer condamnarea definitivă a inculpatelor.
Procurorii de la Serviciul Judiciar al DNA au atacat prin cale extraordinară de atac recursul în casație împotriva deciziei definitive prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu, printre alții, au fost exonerați de răspunderea penală, în dosarul de mare corupție privind alegerile prezidențiale din 2009.
Inculpații din dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din anul 2009 au fost exonerați de răspunderea penală în baza deciziei CCR privind prescripția.
Procurorii de la Serviciul Judiciar al DNA își bazează demersul pe decizia recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care arată că magistrații din România pot să nu aplice deciziile CCR atât timp cât acestea contravin regulilor stabilite de Uniunea Europeană.
Astfel, în baza deciziei CJUE din luna iulie, procurorii de la Serviciul Judiciar al DNA cer condamnarea definitivă a Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu în dosarul de mare corupție privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din anul 2009.
Amintim că, în luna iulie, CJUE a decis, ca urmare a sesizării Curții de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european, în cazul în care e vorba de fraude grave care aduc atingere intereselor UE.
Procurorii DNA cer condamnarea definitivă a inculpaților din dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009. Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare de CAB, pentru instigare la luare de mită (2 fapte) şi spălare a banilor (5 fapte). Fiica fostului președinte Traian Băsescu la 5 ani de închisoare, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte).
În același dosar, Dan Andronic a fost achitat.
Alte condamnări: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) – 6 ani pentru luare de mită; Victor Tarhonm (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea) – 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) – 3 ani cu suspendare pentru delapidare.
Procurorii DNA susțin că, în cursul anului 2009, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenind din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală și folosite pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.