Agenția de știri Tasnim afiliată cu Garda Revoluționară, sâmbătă seara, a raportat că ambasadorul britanic la Teheran, Robert Macaire, a fost arestat de forțele de securitate .
Agenția de știri Tasnim afiliată cu Garda Revoluționară a susținut că ambasadorul britanic, care a fost arestat pentru „instigarea și organizarea de activități suspecte în fața Universității Amir Kabir”, unde se desfășura un mare miting de protest, va fi chemat la Ministerul de Externe mâine pentru investigații suplimentare. Tasnim a mai afirmat că un „magazin aflat în fața Universității Amir Kabir a fost locul principal” pentru presupuse activități ale ambasadorului britanic. Conform acestor rapoarte, Ministerul iranian de externe a intervenit, iar Macaire a fost eliberat după câteva ore.
Criticând Ministerul de Externe pentru intervenția sa la eliberarea ambasadorului britanic, un utilizator a postat Twitter poza ambasadorului, fiind reținut de forțele de securitate, și mesajul:
„Avem un minister de externe sau o secție de interese britanice?”
ما وزارت خارجه جمهوری اسلامی #ایران داریم یا حافظ منافع #انگلیس؟!؟!؟!#jzarif#سفیر_انگلیس pic.twitter.com/PYBsoohtVB
— اَمیــــــــــــــر عَبّــــــــــــــاسْ (@amirabbass20) January 11, 2020
Rahbord-e Moaser, un site de știri, a declarat că motivul arestării lui Macaire a fost „instigarea mulțimii și fotografierea protestului”. Potrivit unei declarații publicate pe site-ul oficial al Ministerului de Externe britanic, secretarul de externe, Dominic Raab, a declarat:
”Arestarea ambasadorului nostru la Teheran fără motive sau explicații este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Guvernul iranian este într-un moment de cumpănă. Își poate continua marșul către statutul de pariacu toată izolarea politică și economică care o implică, sau poate lua măsuri pentru a detensiona lucrurile și a se angaja pe o cale diplomatică.”
În 2009, în timpul tulburărilor care au urmat unor alegeri disputate, Iranul a susținut că angajații iranieni ai ambasadei britanice au jucat un rol în protestele postelectorale și au acuzat un angajat iranian al ambasadei de spionaj, acționând împotriva securității naționale. Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a dat vina pe Marea Britanie pentru tulburări în primul său discurs după anunțarea rezultatelor alegerilor.
În noiembrie 2011, o parte din extremiștii iraniei care solicitau expulzarea ambasadorului, au luat cu asalt ambasada și i-au jefuit birourile. Ambasada s-a închis, iar diplomații britanici s-au întors acasă până când s-au restabilit relațiile diplomatice și s-a deschis din nou ambasada în 2015.